Den svenska försvarsindustrin kan nog också glädjas över beskedet, skriver insändarskribenten.
Den svenska försvarsindustrin kan nog också glädjas över beskedet, skriver insändarskribenten. Bild: Susan Walsh

Natomedlemskap hade känts bättre med en folkomröstning

Jag är väldigt besviken att vi svenskar inte fick möjlighet att yttra oss, skriver C-G Pernbring.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Hurra! Sverige är nu snart fullvärdig Natomedlem! "Det är en bra dag för Sverige", utropade statsminister Ulf Kristersson (M) sent på måndagskvällen.

Äntligen, efter alla sorger och bedrövelser, godkände och accepterade president Erdogan till slut Sveriges Natoansökan. Nu ska den bara ratificeras.

Svenska politiker kan nu andas ut. Det har verkligen varit både mödosamt och kostsamt att nå ett godkännande. Inte minst utrikesminister Tobias Billström (M) har flugit land och rike runt för att få stöd i denna fråga. Regeringen Kristersson dammade till och med av den tidigare statsministern Carl Bildt i denna process. Men det var först när president Biden, USA, ordentligt blandade sig i förhandlingarna som processen gick betydligt snabbare. Och Erdogan fick till slut ge efter i denna långdragna process.

ANNONS

Medlemskapet har nog kostat en hel del. Sverige har dessutom fått en ny, strängare "terroristlag", en önskan från Erdogan men en lag som borde ha funnits sedan länge, enligt min åsikt.

Den svenska försvarsindustrin kan nog också glädjas över beskedet. Som Natomedlem kan säkerligen också vapenexporten till Natoländerna växa och öka i omfattning.

Men jag är väldigt besviken att vi svenskar inte fick möjlighet att yttra oss i en folkomröstning om tillträde i Nato. Det hade faktiskt varit klädsamt om vi hade fått rösta i denna viktiga politiska försvarsfråga.

C-G Pernbring

LÄS MER:Det här är överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet

LÄS MER:Det här gäller för Sverige som medlem i Nato

LÄS MER:Kreml: "Konsekvenser" när Sverige går med i Nato

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS