Att krocka med en mopedbil är inte att rekommendera, menar insändarskribenten.
Att krocka med en mopedbil är inte att rekommendera, menar insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani / TT

Mopedbilen – varför finns den?

I och med att bilarna, märkligt nog, tillåts på alla vägar utom motorväg och motortrafikled stör de trafikrytmen otroligt mycket, skriver Björn Knutsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Mopedbilar har på kort tid tyvärr blivit ett relativt vanligt inslag i vår trafikmiljö. De har blivit en statussymbol i välbeställda förorter och villasamhällen och tillför extremt liten nytta. Att de ens tillåts i ett Sverige som annars älskar att reglera och förbjuda saker är för mig helt obegripligt.

Här är fyra argument som jag skulle önska att alla föräldrar som överväger att köpa en mopedbil till sin 15-åring funderade över.

För det första – risken för ungdomarna. Googla på EURO-NCAP och mopedbil och titta själva. Att krocka med en mopedbil är inte att rekommendera och att i dessa plåtburkar sätta en trafikovan 15-åring utan fullt utvecklat konsekvenstänkande ter sig inte helt begåvat.

ANNONS

För det andra – risken för andra trafikanter. I och med att bilarna, märkligt nog, tillåts på alla vägar utom motorväg och motortrafikled stör de trafikrytmen otroligt mycket och fler än en gång har man sett stressade bilister kasta sig ut i farliga omkörningar när man hamnat bakom dessa stoppklossar på en 90-väg till exempel.

Var rädda om era ungdomar – de är som ni vet det bästa ni har och allas vår framtid.

För det tredje – miljön. Alla är nog överens om att det sista vi behöver just nu är mer koldioxidutsläpp – att då lära ungdomarna att det bara är att ta bilen vart man än ska borde vara helt fel väg att gå när det finns utmärkta alternativ som kollektivtrafik, cyklar, elmopeder och ben(!).

För det fjärde och sista – ekonomin och värdet av pengar. Att köpa en onödig transportleksak för etthundratusen kronor (eller däröver) till en 15-åring hjälper antagligen inte till med att lära dem om pengars värde eller värdet av att spara och jobba ihop till något man vill ha. Dessa summor kan man använda till väldigt mycket mer utvecklande och utbildande aktiviteter eller inköp.

Moralistiskt? Bakåtsträvande? Kanske, men oavsett om ni delar det sista argumentet eller inte borde miljön och säkerheten vara argument nog. Var rädda om era ungdomar – de är som ni vet det bästa ni har och allas vår framtid.

ANNONS

Björn Knutsson, Kungsbacka

LÄS MER:Bältet bäst för färre dödsolyckor i mopedbil

ANNONS