Munskydd kan för många med kognitiva funktionsnedsättningar upplevas som skrämmande, skriver Peter Norling.
Munskydd kan för många med kognitiva funktionsnedsättningar upplevas som skrämmande, skriver Peter Norling. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Missuppfattningar om serviceresor under pandemin

Inom serviceresoruppdraget behöver man skilja på färdtjänstresa och skolskjuts, skriver Peter Norling, avdelningschef för serviceresor på Trafikkontoret.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

18/5 Unga ska inte tvingas samåka med färdtjänst

Trafikkontoret samplanerar inte färdtjänstresor under pågående pandemi. Detta gäller oavsett ålder på resenären. Som resenär har du dock rätt att ta med dig medresenär eller ledsagare.

När det gäller munskydd uppmanar trafikkontoret såväl förare som resenär till användning av munskydd vid resa med oss. Ungdomar under 16 år är undantagna från rekommendationen. Vi behöver ta hänsyn till att våra resenärer, oavsett ålder, har varierande funktionsnedsättningar. Munskydd kan för många med kognitiva funktionsnedsättningar upplevas som skrämmande. Resenären kan bli rädd och vägra då, exempelvis, att resa en lång tid framöver.

ANNONS

Inom serviceresoruppdraget behöver man skilja på färdtjänstresa och skolskjuts. Skolskjuts beslutas av Göteborgs stads olika skolförvaltningar och samplaneras även fortsättningsvis. Många barn har funktionsnedsättningar där rutin och förutbestämdhet är a och o för att resan ska kunna ske.

Barnens trygghet i form av att varje dag resa med samma barn, samma väg, samma förare blev den viktigaste prioriteringen. Verksamheter samt skolor bedrivs också enligt ett bestämt schema.

Oavsett vilken slags serviceresa trafikkontoret utför informerar vi och ber alla utifrån sina individuella förutsättningar att följa Folkhälsomyndighetens och övriga myndigheters rekommendationer. Vi har under pandemin agerat snabbt och tillsammans med berörda parter vägt in alla faktorer.

Vi har samsyn med skolförvaltningarna som har direktkontakt med de barn och de unga vuxnas vårdnadshavare som reser med oss. Beslut kan ändras på grund av nya rekommendationer, men för närvarande är det så skolskjutsresorna utförs.

Hoppas denna summering gav en fördjupad bild om varför det ser olika ut för resenärer vid olika resor.

Peter Norling, avdelningschef för serviceresor Trafikkontoret

LÄS MER:De i riskgrupp får sjukresa till vaccinering

LÄS MER:Stoppa förslaget om dyrare sjukresor!

LÄS MER:Dåliga villkor för funktionsnedsattas fritid

ANNONS