Ökad trygghet är ett viktigt kriminalpolitiskt mål, precis som att förebygga brott, skriver insändaren.
Ökad trygghet är ett viktigt kriminalpolitiskt mål, precis som att förebygga brott, skriver insändaren. Bild: Solum

Med nyckelknippan som vapen

Jag grabbar tag i nyckelknippan som jag som regel brukar ha med mig som ”vapen” och ökar takten. Jag känner på mig att något kommer att hända, skriver Mariam Ismail Daoud.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Otrygghet är ordet på allas läppar i dag. Häromdagen gick jag en helt vanlig kvällspromenad genom kvarteret. Det är mörkt mörkt och lagom upplyst och längst promenaden passerar jag några cyklister och hundägare. Inget konstigt, fram tills jag ska gå förbi en man som sitter på en sten vid en lekplats. Våra blickar möts och jag känner en klump av obehag långt ner i magen. Jag grabbar tag i nyckelknippan som jag som regel brukar ha med mig som ”vapen” och ökar takten. Jag känner på mig att något kommer att hända. Istället för att helt passera honom vänder jag mig snabbt tillbaka och slänger en nervös blick över axeln för att se om han går efter mig.

ANNONS

Det gör han inte. Istället reser han sig upp, pekar mot mig och skriker samtidigt som han börjar rota efter något i sin ryggsäck. Själv känner jag paniken öka inombords och till slut börjar jag springa, in till närmaste livsmedelsbutik precis runt hörnet.

Hur ska man ha mod nog att inte vara rädd, utan att verka dumdristig när man vet att oprovocerade överfall sker alldeles för ofta?

Där frågar kassören vad som inträffat. Jag berättar om mannen. Jag vet inte om han är påverkad eller farlig. Kassören säger att det brukar hänga en del påverkade människor där, oftast ofarliga. ”Du behöver inte vara rädd”, säger han och kallar på en i personalen som frågar om han kan följa med mig en bit bort så jag kommer hem tryggt.

Vi går förbi mannen, han stirrar rakt ut i luften och säger svårbegripliga saker. När vi passerat honom och närmar oss min bostad tackar jag mitt sällskap för tryggheten och det otroligt fina stödet. Han betonar, att här i grannskapet tar vi hand om varandra. Ingen ska behöva vara rädd att gå fritt när som helst på dygnet.

Incidenten fick ett lyckligt slut och visst ska ingen behöva känna sig rädd. Men hur ska man ha mod nog att inte vara rädd, utan att verka dumdristig när man vet att oprovocerade överfall sker alldeles för ofta?

ANNONS

Ökad trygghet är ett viktigt kriminalpolitiskt mål, precis som att förebygga brott. Det är lätt att tro att de båda går hand i hand. Ibland sammanfaller känslan av otrygghet med risken att utsättas för brott. Så kan man mycket kort sammanfatta läget vad gäller otrygghet i Sverige år 2020.

Mariam Ismail Daoud

LÄS MER:Mannen blottade sig för Emma: ”Arg att han tog min trygghet”

LÄS MER:Stigbergstorget – drogkvarteret som blev Göteborgs nya trendområde

ANNONS