Vi gör allt vi kan för att ge välfärdens personal så goda förutsättningar som möjligt, skriver Berta Hoti.
Vi gör allt vi kan för att ge välfärdens personal så goda förutsättningar som möjligt, skriver Berta Hoti. Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Med krisstöd från staten kan kommunen skydda välfärden

Den SD-ledda högerregeringen har än så länge prioriterat annat, skriver Blerta Hoti (S) i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

23/5 Du jobbade hårt på förskolan – nu blir du av med jobbet

Signaturen ”Din arbetskamrat” illustrerar den sorg och frustration många föräldrar och anställda på landets förskolor just nu upplever. Förskolepersonalens betydelse för välfärden går knappt att överdriva. Varför ska det sparas på något så viktigt? Som förskolenämndens ordförande vill jag ge en kort förklaring.

Förskolorna – precis som vården, äldreomsorgen och skolan – drabbas hårt av inflationen och de höga mat- och elpriserna. I kommuner över hela landet ser vi hur kostnadskrisen slår hårt mot välfärden. Därför vädjar kommunalråd från både röda och blå kommuner om statligt krisstöd för att skydda välfärden. Den SD-ledda högerregeringen har än så länge prioriterat annat.

ANNONS

Det rödgröna styrets främsta prioritet är att värna barnen. Vi gör allt vi kan för att ge välfärdens personal så goda förutsättningar som möjligt. Vi drar ner på onödig administration och kramar ut allt vi kan ur kommunens krisreserver. På så vis förhindrar vi en stor del av nedskärningarna, men det räcker inte hela vägen.

Om vi fullt ut ska skydda välfärden mot inflationen måste staten gå in med krisstöd. Det borde vara viktigare än exempelvis de skattesänkningar på 13 miljarder som högerregeringen planerar för höginkomsttagare bara för i år.

Blerta Hoti (S), kommunalråd och ordförande för förskolenämnden

LÄS MER:Löjeväckande att alla ansvariga skyller ifrån sig om nedskärningarna

LÄS MER:500 tjänster ska bort från grundskolan

LÄS MER:Ny satsning på kortad arbetstid – trots krisen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS