Människans inre mer än kemi

Är det inte dags att lämna spåret ”biologisk psykiatri”? skriver signaturen EffBe.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Ministrarna Lena Hallengren (S) och Isabella Lövin (MP) skrev på GP Debatt 4/12 om barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Man förespråkade ”en sammanhållande vård” som ett förbättringsförslag för vården ifråga.

De menar naturligtvis väl men tyvärr är deras debattinlägg skrivet utifrån ett helikopterperspektiv och risken är att man missar andra grundläggande aspekter. Jag tänker på själva vårdideologin.

Den absoluta majoriteten av insatser i dagens vård utgörs av medicinförskrivning. Vi vet att dessa i grunden inte botar, vi vet också att det finns problematik kring biverkningar och risk för missbruk (många är narkotikaklassade). Är det inte dags att lämna spåret ”biologisk psykiatri”? Skall vi inte vara ärliga, sanningsenliga och även erkänna och ta ansvar för lärdomen att människans inre är långt mycket mer än kemi?

ANNONS

EffBe

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS