Preemraff i Lysekil.
Preemraff i Lysekil. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Lysekils kommun – ta ansvar för barn och barnbarn!

Lysekil har dussintals alternativ att satsa på istället för en utbyggnad av Preemraff. Sol, vind och vatten håller än, skriver Erni och Ola Friholt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Här kommer ett klargörande till Lysekils kommun. Ni värnar givetvis om arbetstillfällen och skatteinkomster. Det förstår vi. Men det finns katastroflägen som upphäver sådana hänsyn.

Preemraff säger att om de får investera och släppa ut ytterligare en miljon ton koldioxid per år kommer de att utveckla en teknik som minskar de framtida utsläppen. Och ni vill gärna tro att detta är positivt för klimatet på sikt. Men ni tror fel. Och Preemraff vet det – men håller masken.

Att kompensera gjorda utsläpp är omöjligt! Varje gjort utsläpp adderar till klimatförstöringen. Framtida minskningar påverkar inte det som redan gjorts.

Om man verkligen inser hotet och vill bidra till att rädda klimatet gäller endast och allenast att genast minska utsläppen så mycket man förmår.

Om man verkligen inser hotet och vill bidra till att rädda klimatet gäller endast och allenast att genast minska utsläppen så mycket man förmår. Helst mer. Vad EU gör eller inte gör är ointressant i sammanhanget. Att tänka relativt och jämföra med andra länder eller företag är en självmordsstrategi. Det som räknas är det som sker här och nu.

ANNONS

Lysekil har dussintals alternativ att satsa på. Sol, vind och vatten håller än. Även dessa alternativ ger utsläpp i produktion och byggfas, men de ger omedelbara effekter.

Nu ber vi er – ta ert ansvar för barn och barnbarn, Lysekils kommun!

Erni och Ola Friholt

LÄS MER:Sex gripna efter klimataktion i Lysekil

ANNONS