Att slänga mannens sista torra plagg i papperskorgen, det var inte mer än en liten människas försök att känna sig stor på bekostnad av någon som inte hade något att sätta emot, skriver Paul Curley.
Att slänga mannens sista torra plagg i papperskorgen, det var inte mer än en liten människas försök att känna sig stor på bekostnad av någon som inte hade något att sätta emot, skriver Paul Curley. Bild: Stefan Bennhage

Lite makt och någon att sparka på

Att slänga mannens sista torra plagg i papperskorgen, det var inte mer än en liten människas försök att känna sig stor på bekostnad av någon som inte hade något att sätta emot, skriver Paul Curley.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Tisdag och Hans drar in över centrala Göteborg. Regnet häver ner och få människor vistas utomhus. Busskuren utanför stadsbiblioteket står tom, förutom en hemlös man som sover i en av de få torra vrår som finns.

Plötsligt kommer en vit bil körande och parkerar sig på trottoaren. Inuti är tre Securitasvakter på uppdrag från Västtrafik. En kliver ut ur bilen, de andra två sitter kvar så de inte blir blöta av det kalla regnet.

Uppdraget var att få ut uteliggaren ur kuren. Kanske hade han stört ordningen innan han somnade. Under de 15 minuter jag var där hade han inte ställt till med något mer än att ta upp en bänk av de många som stått tomma.

ANNONS

Securitasvakten börjar dra i mannen, utan att vänta på att han ska vakna och när han protesterar kommer de andra två springande från sin varma, torra bil.

Inom en minut från den första kontakten står han yrvaken i blåsvädret utan att ha haft en chans att packa ner sina ägodelar och skydda dem från regnet. Han tar sig 20 meter från kuren och försöker få ner allt i plastpåsar innan de blivit riktigt genomblöta.

Men Västtrafikvakterna var inte färdiga med sitt uppdrag – mannen hade missat att ta med sitt sista torra täcke och det låg kvar i kuren. Inget problem – en av vakterna plockar upp det och stoppar snabbt ner det i närmaste papperskorg. När jag frågar om det var nödvändigt att slänga sängkläderna fick jag höra att "det kan inte ligga här och skräpa – första gången jag någonsin sett någon från Securitas lägga den minsta ansträngning att städa upp i stan.

Akten att slänga ut en person i årets blötaste dag visade ingen medmänsklighet, men kanske de tre som gjorde det kan säga att det är deras jobb. Den otrevliga och det oprofessionella sättet att göra det på kan skyllas på okunskap eller brist på utbildning eller tja, någonting.

ANNONS

Men det sista – att slänga mannens sista torra plagg i papperskorgen – var inte mer än en liten människa som försöker känna sig stor på bekostnad av någon som inte hade något att sätta emot.

Jag hoppas att den vakten skäms när han kommer hem från jobbet ikväll, men jag tror inte det. Lite makt och någon att sparka på är vad många lever för.

Paul Curley

LÄS MER:Socialtjänstlagen drabbar hemlösa och stigmatiserar

LÄS MER:Lengberg (S) om de hemlösas situation: ”Oerhört tufft”

LÄS MER:Här är platserna där inte alla känner sig välkomna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS