Låt utsidan spegla kulturhusets innersta väsen!

Kulturhusets yttre kan ändras från det gråa kantiga till det färgstarka inbjudande, skriver Åke Arvidsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Vad är kultur? frågade jag mina deltagare på folkhögskoleutbildningen. Några deltagare svarade att det är något grått, kantigt, mossigt. Nästan mögligt.

Jag tänker att det är de orden som legat som en grund för arkitekten som ritade det nya kulturhuset i Backa, Selma Lagerlöfs Center, och hos politikerna som klubbat igenom förslaget.

Kulturhuset är en fyrkantig koloss med en grå småveckad betongfasad. Fasaden ser alltid fuktig ut och tittar man närmare på den så ser det ut som att den har möglat. Några fönsters överkanter är vågformade för att lätta upp brutaliteten, men lyckas inte speciellt bra med det. Tankarna går lite till brutalism och DDR.

ANNONS

LÄS MER:Selma Lagerlöfs center är årets bästa Göteborgshus

Men än är det inte för sent att låta kulturhusets utsida spegla det som kultur egentligen står för: färg, fantasi, aktivitet, glädje, reflektion, uppmuntran och skapande. Låt kulturhusets fasad spegla vad kulturen kan ge inuti. Till exempel kan man måla fasaden med bilder från Selma Lagerlöfs bokvärld och från Backas historia. Man kan måla direkt på fasaden eller sätta upp stora tavlor som kan variera. En vägg kan användas för videoinstallationer som kan visa olika kulturella händelser.

Låt utsidan spegla kulturens innersta väsen! Hjälp till att öppna upp för ett spännande intåg i kulturens fantastiska värld. Kulturhusets yttre kan ändras från det gråa kantiga till det färgstarka inbjudande. Om man vill!

Åke Arvidsson, Hisings Backa, pedagog

LÄS MER:Ytterligare turer för namnet på Backas stadsdelshus

LÄS MER:Så mycket kostade Liljevalchs+

ANNONS