Låt oss behålla mer av det maritima när vi bygger Göteborg

Fyrskeppet Fladen skall skrotas. Så kan det gå med bedagade skönheter när det inte räcker med make-up. Nu är det dags att tänka på oss andra, vi som bor i Göteborg, vad vill vi minnas av skönheten som förgick?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Jo, vi vill ha kvar lite maritima minnen, vi vill se Fyr-Lanterninen från Fladen! Det röda fyrtornet vi sett på södra Älvstranden måste vi kunna bevara. Göteborg skall ju bygga översvämningsskydd längs älven, gör det möjligt att på något ställe låta en sådan konstruktion vara grunden, fundamentet till Lanterninen från Fladen.

Låt Mistsignaleringsklockan från Fladen få en hedersplats på Bananpiren, låt den ringa in det nya året efter fyrverkerierna. Eller låt den ringa ’Välkommen till Göteborg’ när kryssningsfartygen lägger till eller örlogsbesöken kommer.

Skapa nya traditioner och bevara historien om fyrhistoria. Låt inte den fantastiska ornamenteringen i Fladens klipperstäv bli till nonsens i någon trädgård, lår den ingå i någon av de parker som skall komma på plats längs älven eller i Frihamnen. Det är inte fel om man sparar fyskeppets skålankare vid Sjöfarsmuseet. Gubbar i sten är trevligt, men ett ankare är något att hålla fast i.

ANNONS

Om fantasin tar slut så finns det ju fyra pirar på Eriksberg, men bara tre har varsin fyr. Plats för en fjärde alltså.

Låt oss få mer av sjöfartsanknytning i Göteborg, låt oss bevara en bit av Fladen här i staden!

Göran Sernbo

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS