Många av de utvisade ensamkommande tvingas in i talibanernas trupper och dödas om de inte strider för dem, menar insändarskribenten. (Arkivbild).
Många av de utvisade ensamkommande tvingas in i talibanernas trupper och dödas om de inte strider för dem, menar insändarskribenten. (Arkivbild). Bild: Mohammad Anwar Danishya

Låt de ensamkommande få stanna!

Många av dem har flytt från dödshot från anhöriga i släktfejder och från talibaner. Det är sällsynt att de har en familj att återvända till, skriver Birgitta Lundström, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

19/10 Ensamkommande kan göra nytta i sina hemländer

Du skriver att ensamkommande kan göra nytta i sina hemländer. Jag har jobbat med ensamkommande som god man och volontär och har träffat hundratals av dem. Jag kan försäkra dig om att många av dem skulle återvända frivilligt om det var möjligt –det är inte så att de kommit till Sverige bara för att ”få ett bättre liv”.

De har flytt från kriget i Afghanistan, där våldet och attackerna har pågått i åtskilliga år. Våldet ökar nu kraftigt, speciellt efter att USA tagit tillbaka stora delar av sina trupper och att fängslade talibaner, till och med de farligaste, har släppts ur fängelse.

ANNONS

Många av de utvisade tvingas in i talibanernas trupper och dödas om de inte strider för dem.

Dessutom har de varit utsatta för en mycket rättsosäker och skandalös asylprocess. Hänsyn har inte tagits till de individuella asylskäl som till exempel konvertiter, ateister, hbtq-personer har, trots att de lämnat starka bevis. Många har felaktigt skrivits upp i ålder och därmed inte kunnat få sina asylskäl prövade som barn. Många av dem har flytt från dödshot från anhöriga i släktfejder och från talibaner. Det är sällsynt att de har en familj att återvända till. Utan familj eller nätverk i landet har de ingen chans att klara sig. Afghanska staten ger inget skydd eller hjälp och över 40 procent av arbetskraften beräknas antingen vara arbetslös eller undersysselsatt. Många av de utvisade tvingas in i talibanernas trupper och dödas om de inte strider för dem.

Röda Korset och Amnesty vill ha stopp på alla utvisningar till Afghanistan och Utrikesdepartementet avråder alla icke nödvändiga resor till landet på grund av säkerhetsläget.

De är alltså livrädda för att återvända och därför stannar de hellre i Sverige utan myndigheternas tillstånd. Vi är många som försöker hjälpa dem med mat och husrum i hopp om att de till slut skall få stanna här och de vill inget hellre än att börja jobba och göra rätt för sig, leva ett normalt liv.

ANNONS

Nämnas bör är att det är otroligt dyrt att utvisa dem, enligt Riksrevisionsverket uppgick totala kostnaden för utvisningsverksamheten under åren 2016–2018 till 6 miljarder kronor! Har Sverige råd med detta?

Låt dem få permanenta uppehållstillstånd!

Birgitta Lundström

LÄS MER:Trauman efter flykten plågar unga nyanlända

LÄS MER:Därför utvisas fastanställde Omid – trots hotbrev från talibaner

ANNONS