I Helsingborg folkomröstade man 2020 om försäljningen av det kommunala energibolaget Öresundskraft.
I Helsingborg folkomröstade man 2020 om försäljningen av det kommunala energibolaget Öresundskraft. Bild: Johan Nilsson/TT

Låt oss folkomrösta om vinster i välfärden

Den lagstiftade möjligheten till folkomröstning bör tillämpas för frågan om vinster i välfärden. Varför inte redan vid riksdagsvalet 2022?, skriver Jan Linde.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

När det finns en majoritet i befolkningen som inte kan organiseras i det politiska systemet, när majoriteten är oklar, har vi lagstiftat om möjligheten till folkomröstning. Nu är vi i detta läge när gäller frågan om vinster i välfärden.

Som invånare upprörs vi av att ledande företrädare skor sig på en allt för generös lagstiftning som möjliggör bonusar till chefer eller ger möjligheter att föra ut vinster till skatteparadis.

I Göteborgs universitets årliga SOM-undersökning från i år läser jag:

”Det finns ett ökat motstånd mot vinster i välfärden - en annars ganska stabil tidsserie. 64 procent tycker det är ett bra förslag att förbjuda vinstutdelning inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, att jämföras med endast 20 procent som tycker att det är dåligt”.

ANNONS

Delade meningar

Som jag har förstått det finns det inget lika tydligt motstånd till valfrihet i välfärden om den organiseras i icke vinstdrivande verksamheter av personal- eller föräldrakooperativ. Eller, för den saken, det finns inget motstånd mot att välfärden utförs av idéburna organisationer inom det som numera kallas det civila samhället.

Det viktiga är att skattepengarna går till verksamheten och inte till vinster eller bonusar. Därför föreslår jag partierna att enas om att folkomrösta om vinster i välfärden. Det kan ske samtidigt att vi håller allmänna val 2022.

Jan Linde, skattebetalare

LÄS MER:Socialdemokraten Patrick Gladh startar vinstdrivande friskola

LÄS MER:Stoppa vinstjakten i våra barns skolor

ANNONS