En staty i Bryssel rengörs efter att ha blivit vandaliserad under en Black Lives Matter-demonstration.
En staty i Bryssel rengörs efter att ha blivit vandaliserad under en Black Lives Matter-demonstration. Bild: Francisco Seco

Lär av historien – låt statyerna vara

Låt bli att opportunistiskt ropa på att statyer över män som Linné ska tas bort eller för den delen bomba sönder tempel och religiösa konstverk, skriver Å Lundblad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Allt som händer och sker i världen kan användas i fel syfte. Men att börja censurera vårt gemensamma “vardagsrum” är det rätt väg att gå? Hur ska vi kunna lära av historien om vi attackerar och förstör det andra människor byggt upp eller skapat?

Det man gör är som ordspråket säger: silar mygg och sväljer kameler. Jag är kvinna och historiskt har kvinnor fått utstå våld och förtryck i alla former, ofta sammanklumpade med andra lika förtryckta och olyckliga människor.

Visst, på många platser har det gått framåt mot en ökad jämställdhet men om jag och mina medsystrar skulle kräva hämnd eller nedtagna statyer och censur av historia som beskriver hur man utnyttjat och förtryckt oss kvinnor, så skulle inget stå kvar till slut.

ANNONS

Så låt bli att opportunistiskt ropa på att statyer över män som Linné ska tas bort eller för den delen bomba sönder tempel och religiösa konstverk. Bara om de får stå kvar så att man kan fortsätta att värdera och omvärdera deras betydelse kan vi bli lite klokare.

Vi har tidigare på 1900-talet kritiserat regimer som tagit bort människor på fotografier och ändrat i historieböckerna för att det ska passa den nya regimen.

Vi har tidigare på 1900-talet kritiserat regimer som tagit bort människor på fotografier och ändrat i historieböckerna för att det ska passa den nya regimen. De brukar kallas diktaturer. Eller när man ändrar författares verk för att man numera anser att de uttryckt sig opassande. Men gör man så är det då förenligt med en demokrati där man ska kunna lita på att tryckfriheten och yttrandefriheten försvaras från dem som vill sätta munkavle på den som inte följer strömmen?

Människor är och förblir produkter av sin tid och vi kan aldrig ändra det som redan hänt men vi har fortfarande chansen att lära oss något nytt och försöka att inte göra om förfädernas misstag. Vi ska protestera mot orättvisor men också forska och lära oss förvalta vår historia. Jag tänker på Kirkegaards uttryck; Livet kan bara förstås baklänges, men det måste levas framlänges. Så vi får inte tappa vårt “baklänges” med blicken för då har vi inte heller något “framlänges” att hoppas på.

ANNONS

Å Lundblad

LÄS MER:Brittiska statyprotester fortsätter

LÄS MER:Färgattack mot staty i Milano

ANNONS