Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Länge leve litteraturen!

Bokpratet behövs i TV men det kunde bli både mer intellektuellt och mer chockerande för att nå många människor, skriver Susanne Angwald Brunke.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det blev ramaskri när TV-programmet Gokväll ville slopa sitt bokprat. Det förstår jag. Redan tidigare har SVT:s morgonprogram valt att sluta prata om böcker.

Varför? TV säger att de vill nå yngre tittare.

Men ungdomar behöver ju verkligen uppmuntras att läsa böcker. Skolorna rapporterar om bristande läsförmåga och att ungdomar tittar för mycket på mobilen och datorn.

Vi behöver alla litteratur. Emellertid tycker jag att bokpratet kunde bli både mer intellektuellt och mer chockerande för att nå många människor.

Vi behöver alla intressant bokprat i TV. Leve litteraturen!

Ofta har man gjort reklam för slätstrukna feelgoodböcker. Det skrivs ju många mer spännande böcker som kan tilltala oss alla. Fram för bokprat om poesi (till exempel Olivia Bergdahl, Liv Strömquist, Göran Greider och Bob Hansson). Nina Wähä har skrivit Testamente och Ulf Lundells böcker om Vardagar men även Jack kan läsas i dag. Det finns en mycket bra bok om Ester Blenda Nordström och en bok av Linda Boström Knausgaard och även Knausgaards självbiografi. Man kan också göra reklam för gamla klassiker skrivna af författare som Strindberg, Singer och Karen Blixen.

Vi behöver alla intressant bokprat i TV. Leve litteraturen!

Susanne Angwald Brunke

universitetetsadjunkt i svenska- didaktik på Göteborgs universitet