Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I en digitaliserad samtid är det svårare än någonsin att nå en annan människas avgrund, skriver insändaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT
I en digitaliserad samtid är det svårare än någonsin att nå en annan människas avgrund, skriver insändaren. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Lämna rustningen hemma idag!

Rustningarna döljer och skyddar människors mest intima tankar. Idag är det viktigare än någonsin att fundera över vad gömmer sig under människors ogenomträngliga skal, skriver Stina Fransson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är ibland skrämmande vilka hårda fasader människor lyckas bygga upp gentemot sin omgivning. Många människor lyckas inte sällan blända av välutformade leenden och ytliga beteenden, vilket resulterar i att vi sällan lyckas armbåga oss in under en slags skyddande och hård rustning, lätt att förklä sig i.

Rustningarna är hårda och svåra att se igenom för omgivningen. De döljer och skyddar människors mest innerliga frågor och intima tankar från andra. De snuvar dessutom undan vikten av att öppna upp sig och visa känslor.

I en digitaliserad samtid är det svårare än någonsin att nå en annan människas avgrund. Att nästla sig in under någon annans rustning är som att klättra över en annan människas integritetsmurar – något som man helst undviker. Helst vill man heller inte att någon tar sig in under ens egen. Rustningen värnar över de mest innerliga frågor och känslor. Ingen skall se eller undra för mycket.

Den skälvande ignoransen och rädslan för vad som döljer sig under någon annars skal har blivit en norm för vårt uppkopplade samhälle. En kollektiv rädsla om att man inte ska nästla sig in för mycket, är påtaglig.

”Fråga inte, kom inte för nära och riv inte murarna” – när det egentligen är det vi behöver göra för att bringa fram gemenskap och medmänskliga relationer.

Idag är det viktigare än någonsin att fundera över vad gömmer sig under människors hårda, ogenomträngliga skal. Bakom filter och strävan efter perfektion. Är det en längtan efter något annat, eller till en svunnen tid?

Är det en ångest som bosatt sig i bröstkorgen? Är det den ständiga förföljelsen av tänk om, tänk om, tänk om?

Det döljer sig ångande reflektioner inunder rustningarna. Världsliga och ovärldsliga problem, små som stora. Visioner, tragedier och hemliga destinationer. En innerlig längtan och många drömmar.

Ta därför en funderare över vad du kan göra för att bryta normen som säger att vi inte behöver fråga eller undra, det kan ibland vara det viktigaste du kan göra för en annan människa. Kanske skalet är inte så hårt som vi ibland tycks tro – det kan du bara veta om du själv lämnar rustningen hemma idag!

Stina Fransson, student vid JMG

LÄS MER: Experterna: Så lär du ditt barn bli empatiskt

LÄS MER: Meningslöst att sträva efter ett perfekt liv