När det gäller kulturvirket börjar Svenska kyrkan förhandlingar med berörda myndigheter för att på sikt kunna ta ut kulturvirke ur egna skogar, skriver Fredrik Tengberg.
När det gäller kulturvirket börjar Svenska kyrkan förhandlingar med berörda myndigheter för att på sikt kunna ta ut kulturvirke ur egna skogar, skriver Fredrik Tengberg. Bild: Sanna Tedeborg

Kyrkans skogsförvaltning ska vara så hållbar som möjligt

Vi hoppas att många kommande generationer får skörda frukterna av ett hållbart skogsbruk, skriver Fredrik Tengberg i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

30/1 Svenska kyrkan bryr sig inte om skogen

Svenska kyrkan bedriver förvaltningen av skogen dubbelcertifierat (via PEFC och FSC). Detta ska ge långsiktig ekonomisk avkastning samtidigt som det tar hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden. Avkastningen går tillbaka in i den kyrkliga verksamheten.

Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, har fattat beslut om att utreda hur prästlönetillgångar och dess skogsförvaltning ska vara så hållbara som möjligt. För att låta utredningen ha sin gång under 2023 valde därför kyrkomötet att avslå flera motioner angående skogsförvaltningen. När det gäller kulturvirket börjar Svenska kyrkan förhandlingar med berörda myndigheter för att på sikt kunna ta ut kulturvirke ur egna skogar.

ANNONS

Ett grundligt arbete där vi nu genomlyser vår skogsförvaltning ur en mängd aspekter tar tid, men vi hoppas att många kommande generationer får skörda frukterna av ett hållbart skogsbruk.

Fredrik Tengberg, egendomschef Göteborgs stift

LÄS MER:Svenska kyrkan måste övergå till hyggesfritt skogsbruk

LÄS MER:Levi, same och göteborgare, om Svenska kyrkans ursäkt

LÄS MER:Hon kämpar för att naturens rättigheter ska bli lag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS