Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Insändaren har skrivit en satirtext om äldres tillvaro i Sverige. Bild: Hasse Holmberg / TT
Insändaren har skrivit en satirtext om äldres tillvaro i Sverige. Bild: Hasse Holmberg / TT

Kriminella gamlingar skapar stora rubriker

Diskussionen om kommunernas dåliga ekonomier är på mångas läppar och en allt högre andel äldre sägs vara en bidragande orsak, skriver Greta Thorén.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Diskussionen om kommunernas dåliga ekonomier är på mångas läppar och en allt högre andel äldre sägs vara en bidragande orsak. Här kommer några alarmerande utdrag från tidningsartiklar som visar på komplexa frågor kopplade till åldrandet:

I helgen demonstrerade ett tusental gamlingar i Göteborg med banderoller där det stod ”Old lives matter”. De förstörde allt som kom i deras väg samtidigt som de kastade sten på polisen. Vänsterpartiet försvarar demonstranterna och säger ”De protesterar mot den åldersrasism som förekommer i samhället”.

Återkommande bråk på servicehuset La Mamba, som ligger i ett så kallat utsatt område, krävde att polisens insatsstyrka fick rycka ut i helgen. Utredningen kom fram till att det var några rullstolsburna brukare som kommit i luven på varandra gällande vinsten av senaste narkotikaförsäljningen. Bråket misstänks vara gängrelaterat.

I samma veva kallades insatsstyrkan till den närliggande geriatrikavdelningen där en självmordsbombare, (visserligen kopplad till dialysen, men man vet ju aldrig) hade gömt sig bland sängraderna, tagit gisslan och begärt 10 miljoner i lösen samt fri lejd till Danmark där han avsåg att söka asyl. Det visade sig senare att mannen avsåg Damaskus, inte Danmark.

Några 80-plussare uppgav för polisen att orsaken till att de i lördags kväll brände ner samtliga bilar på parkeringsplatsen var att de hade långtråkigt och att fritidsgården var stängd.

I ett pressmeddelande skriver polisen att antalet inlåsta gamlingar på landets fängelser numera är lika stor som de som bor på kommunernas särskilda boenden.

Staten måste nu skjuta till extra miljoner till landets kommuner för att komma tillrätta med problemen.

Greta Thorén, pensionärer i gula västar

LÄS MER: Staden satsar miljoner på trygghetsarbete i centrala Göteborg

LÄS MER: Inga bevis för att fritidsgårdar motverkar kriminalitet

LÄS MER: GBG400: Har du ätit dina kallevanser?