Regeringen och civilminister Erik Slottner har en gedigen uppgift framför sig, att täta de alltmer korruptanfrätta offentliga systemen, skriver Sivert Aronsson.
Regeringen och civilminister Erik Slottner har en gedigen uppgift framför sig, att täta de alltmer korruptanfrätta offentliga systemen, skriver Sivert Aronsson. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fria ord: Korruptionen som breder ut sig i Sverige förskräcker

Utan mellanmänsklig tillit riskerar Sverige att falla som ett korthus, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Sverige har aldrig varit mer korrupt än i dag. I organisationen Transparency Internationals årliga bedömning av länders korruptionsgrad tappar Sverige en placering och poäng jämfört med förra årets mätning. Med en sjätteplacering är situationen på intet sätt akut, men utvecklingen är likväl oroande och måste följas av kraftfulla åtgärder.

Sverige lever högt på den höga tillit som råder, människor emellan, till politiker och myndigheter. Våra offentliga system och till del rättsapparat bygger på folkets goda vilja och övertygelse att, precis som en själv, andra gör rätt för sig. Av detta skäl har myndigheter kunnat fokusera mer på service än kontroll, våra välfärdssystem förbli generösa och bidrag frikostigt kunnat delas ut.

ANNONS

Skatten har betalats, utan att finanspolisen behövt hänga över axeln. På liknande sätt har Föreningssverige kunnat frodas, med statliga stöd från relativt välvilliga skattebetalare. Det är allt detta som står på spel och sätts på prov när korruptionen breder ut sig.

Så länge vi vet att grannen gör rätt för sig, betalar sin skatt och inte drar Försäkringskassan vid näsan, är vi beredda till detsamma. Så håller landet ihop och så kan vi upprätthålla världens generösaste välfärdssystem. Med den systematiska gängkriminaliteten äter sig bedragarna utstuderat in i det offentliga med aktörer både på in- och utsidan.

Exemplen är lika många som förskräckande på hur kriminella offentliganställts för att sedan bistå sina vapenbröder med allehanda välfärdsbrott. Till det kommer det faktum att många nyanlända kommer från världens mest korrupta länder, där man endast litar på sin närmsta och där politiker och myndigheter är de största bovarna.

Utan mellanmänsklig tillit riskerar Sverige att falla som ett korthus. Regeringen och civilminister Erik Slottner har därför en gedigen uppgift framför sig, att täta de alltmer korruptanfrätta offentliga systemen. För ett korrupt Sverige, skulle vara ett helt annat Sverige.

Sivert Aronsson, Majorna

ANNONS