Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Fernando Llano

Korkat beteende

Ett större problem än lösa plastkorkar är bristen på ett gemensamt pantsystem i EU, skriver signaturen Rolf J.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Hörde att EU föreslår att korkarna på pet-flaskor måste sitta fast. Bra. Att de nu inte gör det ansåg vår miljöminister Isabella Lövin (MP) vara ett stort problem då lösa korkar kan komma ut och förorena våra hav. Returpack kanske får bygga om pantmaskinerna för att flaskor med vidhängande kork skall godkännas. Dyrt men går kanske att fixa när vi vet hur det kommer att se ut, säger returpackschefen.

Vad som vore mer intressant är att EU jobbade för att få till ett gemensamt pantsystem för alla EU-länder för flaskor och burkar. Då kanske vi kunde få en betydligt mindre nedskräpning av dessa produkter med eller utan korkar i naturen och haven.

När vi i dag kommer ner till Medelhavsländerna möts vi ofta av drivor med slängda engångsförpackningar både på land och i vatten då det där inte finns något pantsystem.

Ordna så att vi kan panta vart vi än kommer och sätt en rejält tilltagen pant, exempelvis fem kronor per förpackning eller mer, så slängs de inte som nu.

Rolf J