”Klimatindustrin” utnyttjar barnens oro

Tobaks- och oljeindustrin lockade med något positivt till skillnad från ”klimatindustrin” där man på ett mycket cyniskt sätt utnyttjar barns- och ungdomars oro för att nå sina syften, skriver Bo Janstrand i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

27/11 Lyssnar inte svenskarna på Greta Thunberg?

Tobaks- och oljeindustrin har (med rätta) blivit beskylld för att ligga bakom mycket av ”propagandan” för att se till sina ”intressen". I en debattartikel i GP ville till och med tunnelförespråkare utnyttja detta för att misstänkliggöra Västlänksmotståndet inför demonstrationen med att det kunde vara intressen från oljebolagen som var finansiärer.

Är det någon som på allvar tror att det inte finns minst lika stora ekonomiska intressen som utnyttjar den påstådda klimatkrisen. Alla som inte instämmer till 100 procent blir kallade klimatförnekare, och det fungerar på samma sätt som vad man för bara ett år sedan behövde göra för att bli kallad rasist. Alla, politiker, media och debattörer var väldigt tysta och problemen fick eskalera till en nivå som i dag är väldigt svår att komma tillrätta med. Dessa ”rasistiska” påståenden är i dag helt rumsrena i de flesta politiska partier, och till och med till viss del i media.

ANNONS

Att vi ska vara rädda om miljön råder inte minsta tvekan om, men att komma med dessa tvärsäkra påståenden om klimatet är mycket tveksamt. Tobaks- och oljeindustrin lockade med något positivt till skillnad från ”klimatindustrin” där man på ett mycket cyniskt sätt utnyttjar barns- och ungdomars oro för att nå sina syften.

Bo Janstrand

LÄS MER:Amazon ser Greta Thunberg som ett hot

LÄS MER:Tv-traditioner och klimatkris under julen

ANNONS