Kasta utredningen om LAS i soporna!

Utan saklig grund raseras anställningstryggheten i grunden och vad ska vi då ha våra fackföreningar till, frågar sig Roger Crossler.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Ska de anställda som jobbar med samhällsbärande yrken och som nu ställer upp och jobbar dubbla pass för att vi ska klara oss så bra som möjligt genom coronapandemin belönas med avskaffad anställningstrygghet? Det är en oanständighet som är totalt gränslös och visar på ett förakt för oss i LO-kollektiven som inget fackförbund värd namnet kan gå med på!

Utan saklig grund raseras anställningstryggheten i grunden och vad ska vi då ha våra fackföreningar till?

Utan saklig grund raseras anställningstryggheten i grunden och vad ska vi då ha våra fackföreningar till? Att vara försäkringsutredare och bibliotekarier i resterna av minnet av en rörelse som omdanat samhället till det bättre?

Utredningen kommer sannolikt att föreslå att arbetsgivare på mindre företag med under 15 anställda ska kunna säga upp personal av personliga skäl, utan att behöva ange saklig grund. De ska inte heller behöva betala lön till den som sagts upp i händelse av att den sistnämnda vill pröva uppsägningens giltighet rättsligt, så som fallet är idag. Vad det skulle betyda för ett stort antal av våra medlemmar det behöver en inte vara förbundsordförande för att förstå.

ANNONS

Om arbetsgivaren inte behöver hänvisa till saklig grund vid uppsägning av personliga skäl faller i princip anställningstryggheten som sådan; arbetsgivaren får i princip fri sparkningsrätt. Resultatet är lätt att föreställa sig; anställda kommer att bli livrädda för att förlora jobbet och inte våga uttala sig om missförhållanden. Fackligt stridbara, och på vissa håll till och med den som vill gå med i en fackförening, riskerar sin anställning. Att arbeta utan anställningstrygghet skapar rättslöshet!

Om arbetsgivare får säga upp av personliga skäl utan att behöva ange saklig grund riskerar detta att utradera facket på mindre företag. Fler undantag från turordningsreglerna slår även särskilt mot mindre företag, eftersom det innebär att en stor andel av de anställda kan sägas upp utan att turordningsreglerna används.

Det är nu eller aldrig som Fastighets måste visa om vi värnar januariavtalet eller våra medlemmar?

Roger Crossler, ordförande SGS Studentbostäder i Göteborgs Fastighets Fackklubb

LÄS MER:Nordmark väntar tuff debatt om las

ANNONS