Påståendet att kärnkraften är dyr stämmer inte, menar insändarskribenten.
Påståendet att kärnkraften är dyr stämmer inte, menar insändarskribenten. Bild: Adam Ihse/TT

Kärnkraft är en bra lösning för vår elförsörjning

Att upprepa att kärnkraft är dyr och tar lång tid att bygga har blivit ett mantra, skriver signaturen Folke P.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

7/8 Kärnkraft är en briljant idé

Jag kan hålla med om att kärnkraften är fantastisk. Men som ingenjör vill jag inte hålla med om att kärnkraften är en briljant idé, däremot är det en bra lösning för vår energiproduktion. Kanske vår bästa lösning.

Påståendet att kärnkraften är dyr stämmer inte. Det finns beräkningar som visar att vindkraft är billigare än kärnkraft och det finns beräkningar som visar på det omvända. Det hela beror på vilka kostnader som man tar med. Vanligast är att kärnkraften belastas med politiska kostnader (skatter), medan vindkraften får en rad fördelar.

ANNONS

Om det beslutas att man snabbt ska bygga ett nytt kärnkraftverk i Sverige kan det ske med ungefär 3 år till produktion. Förutsättningen är att ta bort politiska bromsar och överklaganden.

Modulära minikärnkraftverk är en bra idé för platser med elbehov men som saknar tillräcklig överföringskapacitet från landets elnät. Men för Sverige skulle det fungera utmärkt med konventionella kärnkraftverk. Därför borde vi starta projekt för att bygga nästa generation av kärnkraftverk, kraftverk där man kan förbränna redan utbränt kärnbränsle.

Slutligen, att upprepa att kärnkraft är dyr och tar lång tid att bygga har blivit ett mantra, men det är ett problem, för påståendet är inte sant.

Folke P

LÄS MER:Bolund (MP): ”Kommer inte byggas ny kärnkraft i Sverige”

LÄS MER:C vill se vindkraft vid Göteborgs kust

LÄS MER:Energiföretagen radar upp misslyckade affärer

ANNONS