Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgskravallerna, som uppstod i samband med EU-toppmötet den 14-16 juni 2001. Denna bilden togs på Avenyn den 15 juni. Bild: Åke Ericson
Göteborgskravallerna, som uppstod i samband med EU-toppmötet den 14-16 juni 2001. Denna bilden togs på Avenyn den 15 juni. Bild: Åke Ericson

Jag försvarade våldsamheterna vid EU-toppmötet – förlåt!

Jag kan inte få mina dumheter ogjorda, men jag hoppas att er som jag gjort illa kan förstå att jag ändrat mina åsikter helt och hållet, skriver Lasse Persson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det var ett fåtal som valde att bråka i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001. Jag deltog aldrig i våldsamheterna och även om jag kände att det var fel så höll jag fast vid min ståndpunkt.

Jag var indragen i ett korrupt tänk om att det var tillåtet att använda våld i kampen för en bättre värld. Det har varit en process för mig att ta helt avstånd från detta förflutna.

Jag var inte med i AFA (Antifascistisk Aktion) vid denna tid, men jag hade varit med i denna organisation tidigare under 90-talet. AFA har en elitistisk syn på sig själva. Våld glorifierades och det skapades extrema hierarkier, även om det målades ut som en platt organisation. Informella ledare tog makten och på den presskonferens AFA höll efter våldsamheterna på Avenyn fredagen den 15 juni 2001, försvarade de kravallerna med att polisen stängt av Hvitfeldtska gymnasiet.

Jag vill även be om ursäkt till majoriteten av de som deltog i demonstrationerna, jag vet att ni tog avstånd från våldet, men ni fick ta så mycket skit.

Detta var endast ett svepskäl, AFA hade hittat orsaker till våldet vad som än hände. Jag var inte på Avenyn, men jag kom in till Vasaplatsen på kvällen den 15 juni för att delta i Reclaim the streets-festen. Jag såg våldsamheter och hörde hur polisen började skjuta. Jag har aldrig utsatt någon annan människa för fysiskt våld i min kamp för en bättre värld, varken då, före eller efter. Jag vet att jag redan då inte trivdes i detta sammanhang.

Vad du än engagerar dig i vill jag skicka med frågan: Mår du bra i detta? Om svaret är nej önskar jag att du lämnar det omedelbart. Du kommer kunna hitta ett sammanhang där du trivs.

Jag vill be om ursäkt till alla arbetande människor som drabbades av våldet under de dagar som EU-toppmötet genomfördes i Göteborg. Jag vill även be om ursäkt till majoriteten av de som deltog i demonstrationerna, jag vet att ni tog avstånd från våldet, men ni fick ta så mycket skit.

Jag kan inte få mina dumheter ogjorda, men jag hoppas att er som jag gjort illa kan förstå att jag ändrat mina åsikter helt och hållet.

För en mer tolerant värld ,

Lasse Persson

LÄS MER: Polishästarna förbereds för värsta tänkbara scenario

LÄS MER: GBG400: Unika bilder från Göteborg under 400 år