Då smittan nu ökar förbereder sig Island för nya åtgärder, skriver insändaren.
Då smittan nu ökar förbereder sig Island för nya åtgärder, skriver insändaren. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Island fick Lagerbäck – nu vill vi ha deras statsepidemiolog

Islands statsepidemiolog Þórólfur Guðnason har lett landets framgångsrika arbete med coronapandemin. Vi behöver hans kompetens i Sverige, skriver Jonas Vogel.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Sverige är i stort behov av en ny statsepidemiolog. Det är nära 15 000 döda av covid-19 ett facit på. Vad Sverige skulle behöva är en statsepidemiolog som Islands þórólfur Guðnason.

Åren 2016 samt 2018 rönte Island väldigt stora framgångar i fotboll – med viss hjälp från Sverige, av Lars Lagerbäck. Nu är det vår tur att be Island om hjälp.

Islands statsepidemiolog Þórólfur Guðnason har lett landets framgångsrika arbete med coronapandemin. Inledande höga smittosiffror har på ett effektivt sätt, med noga avvägda åtgärder, pressats ned och hållits nere. Då smittan nu ökar förbereder sig landet för nya åtgärder. På det sättet har mycket lidande kunnat undvikas och många liv kunnat räddas.

ANNONS

Precis som Lasse Lagerbäck ledde Islands landslag till fantastiska framgångar under sin tid som tränare så skulle Guðnason kunna göra en enastående insats och rensa upp lite i covid-träsket i Sverige. Att byta en fotbollstränare mot en statsepidemiolog hade varit ett exempel på ett gott nordiskt samarbete.

Jonas Vogel

LÄS MER:Nya restriktioner i Island

LÄS MER:Britt-Marie Mattsson möter Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir

ANNONS