Det är helt rätt att ställa höga krav på de organisationer man ger pengar till, skriver Charlotte Rydh. Arkivbild.
Det är helt rätt att ställa höga krav på de organisationer man ger pengar till, skriver Charlotte Rydh. Arkivbild. Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Inte konstigt att hjälporganisationer betalar löner

En stor del av organisationernas arbete utförs av frivilliga, men vissa arbetsuppgifter får inte gå fel, skriver Charlotte Rydh.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

25/6 Det är något som inte stämmer med hjälporganisationerna

Gun Lund tar upp flera viktiga frågor om ideella organisationers arbete och vad pengarna går till. Många av de organisationer som Gun Lund själv stödjer genomför livsviktig och komplex verksamhet. De bedriver kirurgi i katastrofzoner, hjälper utsatta barn eller ger stöd till hjärnforskning. De hanterar stora summor pengar som skänkts från allmänheten. Då behövs utbildad personal och system för antikorruption för att se till att pengarna hamnar rätt. Alltså administration.

Att organisationerna betalar löner är inte konstigare än att skolan, kommunen eller vården behöver utbildad personal som ser till att pengarna gör nytta. En stor del av organisationernas arbete utförs av frivilliga, men vissa arbetsuppgifter får inte gå fel. Då krävs att man anställer utbildad personal.

ANNONS

Organisationerna skickar också ut information till givarna om vad pengarna använts till. Och ja, syftet med detta är även att samla in mer pengar. Det är nödvändigt. För om ingen vet vad organisationerna gör, varför skulle någon då vilja ge dem pengar?

Studier av givande visar också att människor ger när de blir tillfrågade. Det är alltså ett effektivt sätt att få nödvändigt stöd. Men det är helt rätt att Gun Lund ställer höga krav på de organisationer hon ger pengar till. Det hoppas jag att hon fortsätter göra. Och jag hoppas också innerligt att hon och många andra vill fortsätta ge av sina pengar, sin tid eller sitt engagemang. För när vi nu ser hur utsatthet och fattigdom ökar behövs det mer än någonsin.

Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige

LÄS MER:Sida: Färre nås av svenskt bistånd

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

LÄS MER:Hela dagersättningen för en ukrainsk flykting äts upp av spårvagnsbiljetten

ANNONS