"Det är dags att återta demokratisk kontroll över välfärden”, skriver Jonas Attenius.
"Det är dags att återta demokratisk kontroll över välfärden”, skriver Jonas Attenius. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ingen vill begränsa de äldres frihet – tvärtom

De flesta göteborgare ser att privatiseringar inte lett till ökad frihet, skriver Jonas Attenius (S).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Replik

19/11 Ta inte ifrån oss rätten att välja hemtjänst

Alla ska ha rätt till trygg omsorg utifrån sina behov. Då måste skattepengarna gå till mer personal med rätt kompetens, goda språkkunskaper och bättre villkor.

För oss är det viktigt att man kan påverka den vård och den omsorg man får. Äldre ska ha makt över sin vardag, inflytande över sin hemtjänst, kontroll över vilken omsorg man får. Men allt detta förutsätter att det finns mer personal, med tid i schemat och rätt utbildning.

Marknadssystem, som LOV, innebär att skattepengar plockas ut i vinst av stora koncerner i stället för att gå till själva omsorgen. En stor majoritet av göteborgarna ser detta och väljer bort den privata äldreomsorgen. I SOM-institutets årliga kartläggningar är det ett förkrossande flertal av göteborgarna som vill ha mer omsorg i kommunal regi och mindre i privat.

ANNONS

Kritiken mot LOV och liknande marknadssystem beror inte på att folk vill begränsa äldres frihet utan tvärtom: De flesta göteborgare ser att privatiseringar inte lett till ökad frihet, utan snarare till resursbrist som begränsar vårt inflytande över vår välfärd.

Det är dags att återta demokratisk kontroll över välfärden. Först då kan vi se till att skattepengarna går dit de ska – till vård, skola och omsorg, inte till vinstjakt.

Jonas Attenius (S) kommunalråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS