Ingen känsla för estetik

Ännu en gång, liksom vid så många andra påbörjade, men ej avslutade, dyrbara fantasiprojekt, måste vi vända oss till våra ”visionära” lokalpolitiker med uppmaningen: Stopp, gör om, gör rätt, skriver signaturen Björnen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Dagens hysteri när det gäller förtätning harmonierar illa med den befintliga arkitekturen i Göteborgs centrala delar. De planerade höghusen runt Centralstationen, byggnadsminne sedan 2001, och som även åtnjuter skydd av riksintresse, gör att Edelsvärds relativt sett låga byggnad i det närmaste försvinner omgiven som den kommer att bli av dessa hajpade själlösa höghus.

Man frågar sig om dagens arkitekter, så även stadsarkitekten, sov sig igenom samtliga lektioner som handlade om estetik …

Man frågar sig om dagens arkitekter, så även stadsarkitekten, sov sig igenom samtliga lektioner som handlade om estetik …

Från stadsbyggnadskontoret säger man också att det är tveksamt om man kan ha tänkta bostäder och skola ovanpå E45 på grund av dålig luft. Inte blir miljön bättre av ett höghusområde i närheten. Hela projektet med förtätning i detta område verkar på sedvanligt lokalpolitiskt sätt framhastat och ogenomtänkt.

ANNONS

Man kan förstå om man bygger på höjden i Hongkong och New York, där det råder brist på yta, men så är inte fallet i Göteborg med omnejd. Varför inte förlägga detta anonyma kluster en bit utanför staden, förslagsvis i närheten av den isolerade tågstationen Lödöse Södra?

Dit och därifrån kan ju folk pendla med de framtida tågen i Västlänken, om inte annat för att hjälpa de verklighetsfrånvända lokalpolitikerna att uppfylla målvisionen om runt 30 000 på- och avstigande vid den utopiska Hagastationen. Vad alla dessa passagerare skall göra runt och omkring Hagastationen står ännu skrivet i stjärnorna. Kanske besöka någon nagelsalong i den renoverade Feskekörka. Spännande.

Ännu en gång, liksom vid så många andra påbörjade, men ej avslutade, dyrbara fantasiprojekt, måste vi vända oss till våra ”visionära” lokalpolitiker med uppmaningen: Stopp, gör om, gör rätt!

Björnen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS