Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Lena Garnold

Inför bälteskontroll på bussarna

Nu tycker folk att gasbussar är livsfarliga och kan börja brinna efter den senaste incidenten. Men de borde i stället vara mycket mer oroliga över bältesslarvet i bussarna, skriver Michael Garderud.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Trots lagkrav och tydliga skyltar och utrop i bussarna så är det typ ingen i bussarna som använder säkerhetsbältet.

Och nu talar vi alltså om Expressbussarna eller de bussar som trafikerar vissa linjer där är det lag på att ha säkerhetsbältet på, men det är så gott som ingen som följer detta.

Det är samma regler som för bilister i dessa bussar och man undrar om dessa passagerare skulle göra likadant när de sitter i en bil? Antagligen inte får man hoppas och just därför borde det vara lika naturligt för dem att sätta på bältet i bussen. Men nånting i hjärnan slår slint och säkerhetstänkandet verkar vara att ha sin mobil tryggt i handen i stället.

Jag åker ofta dessa bussar och blir lika förbannad varje gång jag ser alla dessa nonchalerande människor som vägrar sätta på sig bältet.

Jag åker ofta dessa bussar och blir lika förbannad varje gång jag ser alla dessa nonchalerande människor som vägrar sätta på sig bältet, och här talar vi om ca 99% av dessa.

Har vid åtskilliga gånger fått knän eller händer i ryggen vid en inbromsning då personen bakom mig åker framåt och tar emot sig mot min stolsrygg.

Varför inte införa bälteskontroller och bötfäll de passagerare på plats som inte följer detta? För säkerheten måste höjas så folk får upp ögonen fattar allvaret och riskerna med att inte ha bältet på, både för sig själv och för andra. För det hjälper ju inte endaste dugg att jag har mitt bälte på om en hel elefanthjord bakom mig saknar det.

Michael Garderud

Västra Frölunda