Alla tackbrev som kommer i slutet av året borde redogöra i detalj för hur de insamlade medlen verkligen används, föreslår skribenten.
Alla tackbrev som kommer i slutet av året borde redogöra i detalj för hur de insamlade medlen verkligen används, föreslår skribenten. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Ideellt arbete borde vara normen i hjälporganisationer

Inte självklart att även hjälporganisationer ska spela i samma division som övriga företag, skriver Gun Lund.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Slutreplik

30/6 Inte konstigt att hjälporganisationer betalar löner

25/6 Det är något som inte stämmer med hjälporganisationerna

Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige, svarade på mitt inlägg, vilket var trevligt i sig och ännu en organisation att lägga till min lista. Jag förutsätter att hon har en bra lön. Hon valde som god kommunikatör att pedagogiskt beskriva hjälporganisationernas viktiga arbete, där det behövs utbildad personal för att hantera de insamlade medlen på ett säkert sätt.

Självklart behövs det kunniga personer på dessa poster, men jag tycker inte att det är självklart att även hjälporganisationer ska spela i samma division som övriga företag, där man tävlar med lönekuvertet som lockbete. Att det kan finnas personer som jobbar i hjälporganisationer och tjänar 80 000-90 000 kronor i månad ser jag bara som egoism.

ANNONS

Jag efterlyser ett annat tänk och vill se en idealitet som genomsyrar hela organisationen, till exempel när det gäller de som talar i organisationens namn och ber mig om nya pengar varje månad.

Alla tackbrev som kommer i slutet av året och berättar om fantastiska resultat borde samtidigt redogöra i detalj för hur de insamlade medlen verkligen används och vilka grundpelare verksamheten vilar på.

Det är nog inte bara jag som funderar på hur jag ska göra framöver. Jag vill att de pengar jag ger ska nå de behövande och inte gynna de redan välbeställda på ett sätt som sticker i ögonen på mig som är en vanlig människa, och ska klara mig på 22 000 kronor per månad.

Gun Lund

LÄS MER:Chefslöner för miljoner på hjälporganisationer

LÄS MER:Så får Ukrainas krigsdrabbade hjälp – digitalt

LÄS MER:Kvinnor får hjälparbeta i Afghanistan igen

ANNONS