Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Det är många som inte respekterar reglerna i naturreservatet, skriver insändaren. Bild: Geir Olsen
Arkivbild. Det är många som inte respekterar reglerna i naturreservatet, skriver insändaren. Bild: Geir Olsen

Hur svårt kan det vara att bete sig i naturen?!

Hur ska våra barn och barnbarn lära sig att respektera regler i naturen när vi vuxna bär oss så förskräckligt illa åt, skriver ”Vistelse i naturen kräver ansvar!”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det sagolika vintervädret gör självklart att många har velat vara ute i solen och njuta i våra fina naturområden. Vi har varit vid Sisjön, åkt skidskor och skidor många dagar under denna fina period.

Sisjön ligger i Sandsjöbacka naturreservat vilket förvaltas av Västkuststiftelsen och har Naturvårdsverket som ägare, ingår i EU:s nätverk av skyddade områden, Natura 2000. Det finns tydliga och läsvärda informationsskyltar vid båda entréerna om vad naturreservatet bjuder på och vilka regler som gäller där.

Där står ”Hundar ska vara kopplade”. Likväl springer många hundar lösa både i skogen runt sjön och på isen. Så är det tyvärr året runt.

Nog borde väl vuxna och läskunniga människor kunna ta till sig denna enkla info på skylten och visa respekt för vår fantastiska natur i ett naturreservat?

Där står ”Eldning endast på anvisad plats”. Likväl brann det nyligen minst åtta grilleldar anlagda i strandkanten, förutom de som brann på de tre stationära grillplatserna. Flera av eldarna hade tänts direkt på stenar som sprängts sönder av hettan.

Nog borde väl vuxna och läskunniga människor kunna ta till sig denna enkla info på skylten och visa respekt för vår fantastiska natur i ett naturreservat? Hur svårt kan det vara?! Dessutom har skräp lämnats kvar överallt i naturreservatet, plastpåsar, plastförpackningar, burkar, glasflaskor, med mera. Helt obegripligt!

Parkeringen vid Sisjö scoutgård har under helgdagarna dessutom varit dramatisk, ett totalt kaos. Det värsta har varit att eftersom bilar parkerats på dikeskanterna på båda sidor utmed infarten kunde en vanlig personbil med nöd och näppe passera där mitt på dagen. Ett räddningsfordon hade aldrig haft en chans att komma in.

Hur ska våra barn och barnbarn lära sig att respektera regler i naturen när vi vuxna bär oss så förskräckligt illa åt?

Vistelse i naturen kräver ansvar!

LÄS MER: Så tar du dig upp ur en isvak

LÄS MER: Här kan du åka längdskidor i Göteborg