Vid första testtillfället stukade hon foten veckan innan och fick skjuta upp sitt test till två dagar innan examensdagen. Veckan innan testtillfälle 2 fick hon covid-19 och fick genomföra testet med feber och halsont. Såklart klarade hon inte det. Det blev ingen examen, skriver insändarskribenten.
Vid första testtillfället stukade hon foten veckan innan och fick skjuta upp sitt test till två dagar innan examensdagen. Veckan innan testtillfälle 2 fick hon covid-19 och fick genomföra testet med feber och halsont. Såklart klarade hon inte det. Det blev ingen examen, skriver insändarskribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG /TT

Hur kan ni krossa en färdig polisstudents drömmar för ett beep-test?

Utbildningen led mot sitt slut, aspirantplatsen var klar, bostad var fixad och ett enda test återstod innan examen, ett fystest, skriver ”förälder till en fd polisstudent.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Jag skriver det här för att jag har så svårt att acceptera att min dotters drömmar om att bli polis ska krossas för att hon misslyckats med ett enda fystest. Min dotter växte upp med en förälder som jobbar inom polismyndigheten och hon visste tidigt att det var polis hon ville bli. Efter några år med olika arbeten började hon polisutbildningen. Självklart var utbildningen krävande på olika sätt men det var inget som hon inte kunde hantera.

Den ena kursen efter den andra genomfördes och godkändes. ”Fältveckan” var en höjdpunkt. Det var det hon tyckte det var som allra roligast och ville jobba med, att vara i yttre tjänst.

ANNONS

Utbildningen led mot sitt slut, aspirantplatsen var klar, bostad var fixad och ett enda test återstod innan examen, ett fystest. Det fanns två varianter på den skolan att välja mellan, ett beep-test eller springa 3 km på cirka 5,15 tempo.

Vid första testtillfället stukade hon foten veckan innan och fick skjuta upp sitt test till två dagar innan examensdagen. Veckan innan testtillfälle 2 fick hon covid-19 och fick genomföra testet med feber och halsont. Såklart klarade hon inte det. Det blev ingen examen.

Hon fick studieuppehåll och fick en ny tid att göra testet. Under den perioden växte pressen och tankarna, ”tänk om det inte går”, ”tränar jag fel”? Hon har aldrig varit en explosiv sprinter. Hon är stark och uthållig. Nervositeten över testet som var så avgörande för henne tyngde henne så mycket att hon inte heller godkändes på det tredje försöket.

Det hon ville så mycket och drömde om slogs i spillror. Lite vilsen försöker hon komma fram till vad hon vill göra i framtiden. Med studieskulder för en utbildning hon inte kan använda.

Jag kan förstå att många moment i utbildningen är oerhört viktiga att klara av och bli godkänd i men jag förstår inte varför ett sådant enskilt test är så avgörande. Inte alla poliser fixar ett Beep-test efter några år i tjänst. Blir man sämre polis när man inte gör det? Varför kan man inte göra en samlad bedömning av studieresultat under hela utbildningstiden?

ANNONS

Det är oerhört surt att snubbla på målsnöret och det är lätt att känna sig bitter och orättvist behandlad. Systemet behöver ses över nu när man är i stort behov av att anställa engagerade, motiverade och duktiga människor att bli poliser.

Förälder till en f.d. polisstudent

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS