Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Sofia Sabel
Bild: Sofia Sabel

Hjälp vården hushålla med resurser

Det är dina och mina skattepengar som vi måste vara rädda om och du som patient har också ett ansvar, skriver signaturen Grubblaren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

I primärvården skall vi förbättra tillgängligheten, utveckla bättre system, effektivisera, prioritera rätt och hushålla med resurserna. Något som kräver resurser är besökstider som står tomma på grund av sent avbokade och uteblivna patienter.

Självklart kan det dyka upp sjukdom eller annat som man inte kunnat förutse, som gör att man med kort varsel behöver boka av. Samma patienter som bokat av precis 24 timmar före besöket av olika skäl såsom jobb, skola, resor eller sociala aktiviteter kan klaga på att de inte snabbt nog får en alternativ tid. Det är tidskrävande att ringa patienter på väntelistan för att se om någon med kort varsel kan komma på den besökstid du sent bokat av.

Du som är patient kan bidra till att förkorta väntetiderna genom följande val:

* Kom till det besök du blivit kallad till (var på plats i god tid).

* Om du absolut inte kan komma den tid du kallats till, boka om i god tid.

* Om du inte är intresserad av behandling, meddela så fort du får kallelsen.

På detta sätt kan vi bättre utnyttja de resurser vi har. Det är dina och mina skattepengar som vi måste vara rädda om och du som patient har också ett ansvar.

Grubblaren