Förhållandena som djuren hålls i är förkastliga, anser insändarskribenten. (Arkivbild)
Förhållandena som djuren hålls i är förkastliga, anser insändarskribenten. (Arkivbild) Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Helt rätt att bli upprörd över kornas öde

Förhållandena som djuren hålls i är förkastliga, skriver Alexander Eriksson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Onsdagen den 13/5 sände SVT 1 Uppdrag Granskning med uppföljningen till Arlagården. Det är ett program som kommer röra upp starka känslor hos tittarna, och det med all rätt. Förhållandena som djuren hålls i är förkastliga.

Det finns i dag enligt Lantbrukarnas Riksförbund cirka 3200 mjölkföretag i Sverige. Av dessa så inspekterar Länsstyrelsen runt tio procent. Av dessa så bröt enligt Uppdrag Granskning 210 stycken mot djurskyddslagen 2019. Så vi kan med säkerhet anta att mörkertalet är stort. Det kommer att bli stor fokus på Arla, men faktum är att Arla inte är ensamma om detta. Av dessa 210 var 38 Arlas gårdar, enligt programmet.

ANNONS

Något som inte nämns i Uppdrag Granskning är vad som händer med djuren, oavsett lagbrott eller inte. Efter att kalven fötts så tas den fort från sin mor och placeras i ensambox, ett litet utrymme där den står själv, långt ifrån sin mor och dess mjölk. Detta är givetvis traumatiskt för ko och kalv.

När det är dags att pensioneras från Bregottfabriken så belönas inte djuren med att få leva resten av sitt liv i stillhet. Belöningen för utfört arbete är en resa till slakteriet, för att sedan förpackas och hamna i kyldisken i matbutiken.

Alexander Eriksson

LÄS MER: Var sjunde mjölkbonde skär ner

ANNONS