Helt oacceptabel psykvård

Ja, det är extremt viktigt att allmänheten får upp ögonen för att svensk psykiatri är en katastrof, skriver Jan Olsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Kommentar

till Vem är ansvarig?, 28/4

Min grabb har under ett antal år fått psykologhjälp i Kungsbacka. Fungerade bra från början, men efter ett tag handlade det mest om att avsluta behandlingen. Efter mycket kämpande för att komma ut i arbetslivet, har grabbens hälsa med ens kraftigt försämrats. Detta återfall har bland annat medfört djup depression och ångest, total uppgivenhet och stora sömnproblem. Han mår fruktansvärt dåligt och fortsatt arbetsträning är i dagsläget helt otänkbart.

När vi nu vädjar till Psykiatrin i Kungsbacka om hjälp, svarar man mycket tydligt och helt iskallt att grabben har fått så mycket psykologhjälp tidigare, att han nu borde vara frisk. Oavsett hur dåligt han mår i framtiden, kommer han inte få någon mer hjälp. Man lägger alltså skuld på en helt förtvivlad patient, i stället för att ge nödvändig hjälp. Tänk om en kirurg resonerade på samma sätt!

ANNONS

Vill vi att det ska fungera så här i Sverige 2019, ett Sverige där självmord är ett stort folkhälsoproblem, särskilt bland unga män? Vad får vi egentligen för våra skattepengar?

Jan Olsson

ANNONS