Så skärpning politiker; om det var ert barn eller barnbarn som med stor möda och med fara för eget liv tog sig till ett annat land skulle ni då inte fundera på varför, skriver insändaren.
Så skärpning politiker; om det var ert barn eller barnbarn som med stor möda och med fara för eget liv tog sig till ett annat land skulle ni då inte fundera på varför, skriver insändaren. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Hellre fria än fälla de ensamkommande

Vi utgår ifrån att de ljuger om det mesta när de söker asyl i Sverige. Jag undrar om någon i så ung ålder klarar av att vara så beräknande, skriver Karin Thiringer.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Jag håller till 100 procent med debattartikeln ”De ensamkommande har behandlats skamligt – ge dem amnesti” (8/10). Uttrycket "hellre fria än fälla" bör vara en viktig del i vår syn på andra människor. Ett annat sätt att uttrycka det är att människor får bevisa att de är dåliga istället för tvärtom, det vill säga att de är goda.

I flera sammanhang, i samhället och på jobbet, ska vi utgå från att människor vill gott. Givetvis utan att vara naiva med tanke på all kriminalitet som frodas runtomkring oss. Just nu gör vi precis tvärtom när det gäller ensamkommande ungdomar, vi utgår ifrån att de ljuger om det mesta när de söker asyl i Sverige. Jag undrar om någon i så ung ålder klarar av att vara så beräknande.

ANNONS

Här i Sverige har vi ett överflöd som skulle kunna räcka till fler även om utanförskap och kriminalitet påverkar vår vardag i allt högre grad.

Att lämna sitt land, sitt hem, sin familj är för majoriteten av människor ett mycket svårt steg. Vi i Sverige behöver ytterst sällan ställas inför ett sådant val. Men här i Sverige har vi ett överflöd som skulle kunna räcka till fler även om utanförskap och kriminalitet påverkar vår vardag i allt högre grad. Det sistnämnda kan dock inte tas som skäl för att vi inte ska hjälpa människor som letar efter en trygg hemvist i vårt, globalt sett, fantastiska land. Så skärpning politiker; om det var ert barn eller barnbarn som med stor möda och med fara för eget liv tog sig till ett annat land skulle ni då inte fundera på varför?

Karin Thiringer

LÄS MER:Beslutet: Bostad åt 7 500 nyanlända

LÄS MER:S och MP överens om migrationsförslag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS