Hårdare straff har också ett symboliskt värde i samhället, tycker insändarskribenten.
Hårdare straff har också ett symboliskt värde i samhället, tycker insändarskribenten. Bild: Caisa Rasmussen / TT

Hårdare straff kan förebygga brott

Det blir färre kriminella på gatorna, skriver Wilmer Nordgren.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

I flera förorter i Sverige, som Biskopsgården och Rinkeby, begås många brott. I år redan mellan 1 och 31 januari var det 35 skjutningar i Sverige, enligt polisen. Det är många skjutningar för ett så litet land. Många är också rädda för att kanske bli rånade eller misshandlade på kvällarna. Det är problem vi kan få bort om vi inför hårdare straff.

Hårdare straff kan avskräcka personer från att begå brott. När man får sitta längre tid i fängelse och högre böter för ett brott, kan detta få färre personer att vilja dra sig in i den kriminella världen.

ANNONS

En annan anledning varför man borde införa hårdare straff i Sverige är att det blir färre kriminella på gatorna. 30 procent av människor som har tagit emot mindre straff begår brott igen. Om man då skulle höja straffen skulle de inte göra ett till brott.

En sista anledning som talar för hårdare straff är att det är en tydlig signal för resten av samhället – det är fel med brott och det kan bli allvarliga konsekvenser.

Andra kanske tycker att det är för många som redan är i fängelse och att det är fullt. Detta är sant, men man kan bygga ett till stort fängelse och så kommer det inte att vara lika många brottslingar senare eftersom det inte kommer att begås lika många brott.

Wilmer Nordgren, årskurs 7

LÄS MER:Skarp kritik när straffrabatten slopades – politikerna gick emot forskningen

LÄS MER:Efter slopade straffrabatten – nu får 18-åringar dubbelt så långa fängelsestraff

LÄS MER:Regeringen tar första steg mot högre straff

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS