Oväntat nog kan alla säga att deras erfarenheter av psykiatrin har varit negativ, skriver insändaren.
Oväntat nog kan alla säga att deras erfarenheter av psykiatrin har varit negativ, skriver insändaren. Bild: Johan Nilsson/TT

Har någon blivit genuint hjälpt av psykiatrin?

Stort fokus i medias rapportering är och har under senare år varit att peka ut och rättfärdiga psykiatriska diagnoser, skriver ”EffBe”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Stort fokus i medias rapportering är och har under senare år varit att peka ut och rättfärdiga psykiatriska diagnoser. Sådana diagnoser är ingången till behandling antingen på vårdcentral eller på psykiatrisk klinik.

Själv är jag årsrik – pensionär – men har under mitt långa liv kommit i kontakt med många personer som har haft erfarenhet av psykiatrin och psykiatriska vårdmetoder. Det kan ha varit bekanta och vänner som tagit hjälp därifrån. Oväntat nog kan alla säga att deras erfarenheter av psykiatrin har varit negativ. Historiskt kan det ha handlat om djupsömnsterapi eller insulinchocker.

Under senare år har det vanligtvis handlat om biverkningar av mediciner, nytillkomna problem av mediciner eller problem i samband med nedtrappning av medicin. De svåraste problemen eller biverkningarna verkar vara de som kommer av elchocksbehandling. Vanligt hos de jag kommit i kontakt med är minnesförlust, förlust av yrkeskunskap, svårighet med att lära sig saker och att orientera sig i vardagen.

ANNONS

En fråga som jag många gånger har ställt mig själv är om någon någonsin har blivit genuint hjälpt av psykiatrin? Och varför envisas media med att vara så tyst om dessa ”skandaler”?

EffBe

LÄS MER:Vårdskada i psykiatrin vanligare bland kvinnor

LÄS MER:Samtalen till Självmordslinjen ökar under corona

LÄS MER:Anna Marias suicidforskning har gett henne en unik erfarenhet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS