Bygg bostäder med ljus och luft för alla, skriver Kerstin Lindskog.
Bygg bostäder med ljus och luft för alla, skriver Kerstin Lindskog. Bild: Jonas Lindstedt

Gör inte om misstagen från miljonprogrammet

Bygg bostäder med ljus och luft för alla, skriver Kerstin Lindskog.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Ljuset skulle skina över Göteborgs bostadsbyggande om alla med inflytande utgick från sina egna värderingar om hur man vill bo, skriver Ingemar Johansson, arkitekt SAR/MSA, i GP 28 december. Längre fram i tidningen kan man läsa om storskaliga byggplaner med höga tätt placerade hus på ett lock över Rödastensmotet.

Utbyggnaden av nya stadsdelen Masthuggskajen saknar finansiering med 215 miljoner kronor och kommunen vill därför sälja den så kallade linbanetomten i direkt anslutning till Draken och Folkets Hus.

Stordalen har byggt elva hotell i Göteborg. Nya hotell planeras vid Korsvägen, och jättebyggnaden Platinan står på plats bakom Regionens Hus.

Det ska byggas höghus över infarten till Västlänken och där blir luften så giftig att fönstren inte ska vara öppningsbara. Då slipper man också höra ljudet av spårvagnar som passerar genom byggnaden.

ANNONS

Nya lådor dyker hela tiden upp utefter våra trafikerade gator. Många kommer inte att kunna se solljus i sin lägenhet, men kan kanske spara på elen genom att titta på grannens TV. Mellan husen finns inte plats för grönska och frisk luft, än mindre för barn att leka.

Skraporna vi nu ser växa fram ska bestå av kontor, hotell, bostäder och affärslokaler i entréplan. De fyra översta våningarna i Karlatornet har nu sålts för närmare 70 miljoner kronor per bostad. Egen pool på den privata terrassen, total hotellservice. Makten och härligheten är svindlande från 73:e våningen.

Hur kan vi vara så blinda för det som sker i vårt samhälle? Vi kommer att behöva spara på el under många år framåt och uppmanas att minska på onödigt stora kontorslokaler. Många har under pandemin vant sig vid att arbeta mer hemifrån och fortsätter gärna så. Barnfamiljer, unga och gamla vill bo i trygga miljöer där man kan lära känna sin granne. Alla vet att det är skadligt för hälsan att andas in avgaser och att vi mår bra av att vistas i dagsljus. Människor har i alla tider njutit av skönheten i träden, blommorna, vattnet och levande stadsmiljöer.

Det finns uppenbarligen både vilja och ekonomi att bygga nytt i Göteborg. Gör inte om misstagen från miljonprogrammets betongprojekt, bygg bostäder med ljus och luft för alla!

ANNONS

Kerstin Lindskog

LÄS MER:Då kan första bostäderna vid Älvsborgsbron stå färdiga

LÄS MER:Våra stadskärnor har blivit glas- och betongöknar

LÄS MER:Efter Stordalens hotell – Folkets hus kan få ny granne

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS