Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stor del av våra infektioner och influensor kommer från djur, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
En stor del av våra infektioner och influensor kommer från djur, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Goda människor som köper kött måste tänka om

Om en pandemi brutit ut borde man inte bara ta vaccin, utan ta sig an själva orsaken: Vår livsstil, skriver Lena Brorsson Alminger.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi ligger alla i startblocken, i skälvande väntan på startskottet då vi ska explodera mot målet, det vi kallar det normala: umgänge, kalas, konserter, teatrar, restauranger, fotbollsmatcher och weekendresor till Barcelona. Som vi längtar. Trots att varningarna ekat genom decennierna är det för våra döva öron. Covid-19 är inte bara en sjukdom vi ska besegra, covid-19 är ett rött kort, ett hotfullt tecken på att Jorden och vi som bor här är illa ute. Riktigt illa.

Om det läcker in vatten genom taket sätter man inte bara ut hinkar för att rädda situationen, man måste laga taket. Om en pandemi brutit ut borde man inte bara ta vaccin, utan ta sig an själva orsaken: Vår livsstil.

En stor del av våra infektioner och influensor kommer från djur, när vi låter dem leva i koncentrationsliknande djurfabriker, när panikslagna djur sätts i trånga burar, när miljontals pälsdjur spärras in, när vilda djurs naturliga livsmiljöer ödeläggs.

Trängsel skapar grogrund för infektioner oavsett vem som trängs; djur eller människor. Många av de infektioner som drabbat oss människor hårt har kommit från djur, och insikten svindlar: om vi de flesta vore vegetarianer skulle risken för pandemier minska ofantligt.

Om vi bara vore mer varsamma med allt. Om vi bara tänkte efter. Men goda, ömsinta och underbara människor går varje dag till butiken och köper kött. Inte för att överleva utan för att njuta. När allt det här är över, när vi exploderar ur startblocken, måste vi göra det som klokare människor.

Lena Brorsson Alminger

LÄS MER: Här är recepten och maten som ska trenda 2021

LÄS MER: Det här ska du undvika om du vill äta vegetariskt godis

LÄS MER: Satsar miljarder – på att ta fram det perfekta fejkköttet