Ringhals 2 stängdes för gott 2019.
Ringhals 2 stängdes för gott 2019. Bild: Annika Karlbom

Glöm en nystart av kärnkraften

Med den enorma utbyggnad av vindkraft som sker med en fördubbling inom några få år är vindkraften på väg att ta över, skriver Örjan.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Det är svårt att få lönsamhet i redan avskrivna kärnkraftsreaktorer på grund av lågt elpris. Ringhals 2 stängdes för gott i december 2019. Ringhals 1 var avsedd att stängas i slutet av detta år men är tagen ur drift sedan 14 april och kommer kanske inte återstartas efter det årliga revisionsstoppet för reparation och underhåll.

Vattenfall ser i nuläget ingen möjlighet att driva Ringhals 1 vidare då elpriset är långt under lönsamhetsnivån. Välfyllda vattenmagasin och en mycket stor vindkraftsproduktion på grund av den blåsiga och och milda vintern är huvudorsakerna. Låga elpriser kanske blir det nya normala med billig förnybar elproduktion. Kärnkraftselen behövs inte och är inte förnybar.

ANNONS

Vi behöver inte bygga ny subventionerad kärnkraft för miljarder för några timmar per år då det inte blåser en kall vinterdag.

Med den enorma utbyggnad av vindkraft som sker med en fördubbling inom några få år är vindkraften på väg att ta över. Frågan är hur återstående reaktorer ska kunna köras vidare när troligen inte ens Ringhals 1 går att driva året ut. Kärnkraften är dyr även efter avslutad drift. Vad kostar en ännu inte godkänd slutförvaring i 100 000 år?

Vi behöver inte bygga ny subventionerad kärnkraft för miljarder för några timmar per år då det inte blåser en kall vinterdag. Det finns många sätt att lagra el, från stora batterilager till smarta elnät. Vattenfall och Fortums mål är att driva Ringhals 3 och 4, Forsmark 1,2,3 och Oskarshamn 3 till 2040-2050. Frågan är hur länge de kan och vill köra dessa. Några riksdagspartier drömmer om en nystart för kärnkraften. Det kan de glömma då den kostar för mycket, akterseglad av vindkraft och storskaliga solcellsprojekt.

Örjan

LÄS MER: DEBATT: Ny kärnkraft är chanslös på den fria elmarknaden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS