Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Michael Sohn
Bild: Michael Sohn

Ge påven Greenwashpriset

Påven eldar på överbefolkning, ekosystemförstörelse och koldioxidutsläpp.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

24 procent av Afrikas kvinnor saknar tillräcklig tillgång till preventivmedel. I Kongo-Kinshasa är födelsetalet 6,5 barn per kvinna. Det egentliga önskvärda födelsetalet som fås när man tillfrågar kongolesiska kvinnor om hur många barn de faktiskt vill ha ligger på drygt 5,2. I så gott som alla länder söder om Sahara och norr om Botswana och Namibia, föds det fler än 4 barn per kvinna. Dessa länder har en hög andel katoliker. Befolkningarna växer snabbare än någon annanstans i världen. Dessa länder hör också till de fattigaste. Den snabba befolkningstillväxten leder till förstörelse av ekosystem när skogar huggs ned och mark överbetas. Detta leder till stora koldioxidutsläpp.

Genom sitt envetna motstånd mot preventivmedel håller påve Franciskus inte bara kvar familjer och länder i fattigdom och förhindrar effektiv bekämpning av HIV. Han eldar dessutom på överbefolkning, ekosystemförstörelse och koldioxidutsläpp. Är IPCC:s modeller korrekta är det inte längre möjligt att nå 2-gradersmålet, men vill vi minska utsläppen så gott det går och samtidigt bekämpa fattigdom, bör världens befolkning snarare plana ut och börja minska.

Därför anser jag att påven förtjänar Greenwashpriset.

Eric Osterberger Gustafsson