Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våren 2020 var tidpunkten då kurvorna började peka åt fel håll, menar insändarskribenten.  Bild: Stefan Bennhage
Våren 2020 var tidpunkten då kurvorna började peka åt fel håll, menar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Fritt fall hos förskolan

Nu passeras en gräns som kommer ge irreparabla skador gällande förskolan i Göteborg, skriver Förskollärare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det är med oro och bestörtning som vi tagit del av förskoleförvaltningens direktiv att reducera antalet lärare på vår förskola och tvinga fram omplaceringar. Vi sänder denna skrivelse till nämndens politiker för att uppmärksamma dem på den oerhörda kortsiktighet och avsaknad av kvalitetstänkande som präglar förvaltningens hantering av såväl vår arbetsplats som hela förskoleverksamheten.

Göteborgs stad är en dominerande arbetsgivare i regionen och har historiskt kommit undan med låga lönenivåer och svagt ledarskap utan att påtagligt straffas genom lågt söktryck till tjänster. Nu passeras dock en gräns. Att rycka loss lärartjänsterna från arbetsplats och flytta runt medarbetare över en organisation stor som 15 genomsnittliga kommuner kommer inte bara kortsiktigt sänka kvaliteten verksamheten utan innebär, om detta fullföljs, irreparabla skador på Göteborgs varumärke som arbetsgivare.

Med sjunkande attraktionskraft som arbetsgivare kommer Göteborgs stad få se en kvalitet i fritt fall och att barnfamiljer och skatteunderlag åter börjar fly från kommunen.

Nu försöker man införa anställningsstopp för lärare och täcka upp med outbildad personal, men detta kommer att innebära en kraftfull baksmälla inom bara något år. Lärare kommer sluta, pensionsavgångar kommer fortsätta och risken för ohälsa bland personalen ökar vid denna typ av förändringar. Behovet av nya lärare trycks bara tillfälligt framåt. Med sjunkande attraktionskraft som arbetsgivare kommer Göteborgs stad få se en kvalitet i fritt fall och att barnfamiljer och skatteunderlag åter börjar fly från kommunen.

Kostnaderna för den ökade personalomsättning som vi redan ser tecken på kommer bli betydande – både i pengar och i sjunkande kvalitet. De lärare som först kommer lämna Göteborgs stad för andra kommuner, fristående verksamheter eller andra branscher är de som idag bär upp verksamheten genom drivkraft, idéer, kompetens och frisknärvaro.

Förskoleförvaltningen kommer snart se att kostnaderna stiger och kvalitetsindikatorerna sjunker. När man i denna framtid letar efter orsaken kommer en tidpunkt kunna identifieras då kurvorna började peka åt fel. Våren 2020.

Förskollärare, Masthugget

LÄS MER: Göteborgs förskollärare hotas av tvångsförflyttning