Om man hade skickat vapen till Ukraina snabbare hade de haft större möjligheter att skydda civila från ryska attacker, menar insändarskribenten.
Om man hade skickat vapen till Ukraina snabbare hade de haft större möjligheter att skydda civila från ryska attacker, menar insändarskribenten. Bild: Alex Babenko

Fred i Ukraina ska inte vara till varje pris

Att önska slut på kriget nu innebär rysk kontroll över ukrainare på ukrainskt territorium, skriver Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Länge rådde uppfattningen bland västländerna att mer vapen till Ukraina leder till att kriget sprids, trappas upp, förlängs och kräver fler offer. Denna syn, som ännu har anhängare bland Ukrainas vänner, innebar att väst drog besluten att sända avancerade vapen i långbänk.

Om Ukrainas vänner rappat på besluten att sända dessa vapen hade Ukraina haft större möjligheter att skydda civila från ryska attacker och slå tillbaka inkräktarna innan de stärkt försvaret av ockuperat territorium, vilket hade kunnat förkorta kriget och spara ukrainska liv.

Att i nuläget önska slut på kriget innebär rysk kontroll över ukrainare på ukrainskt territorium och att bortrövade ukrainska barn kan bli kvar i Ryssland. En fredsuppgörelse som visar att makt ger rätt att göra territoriella förändringar och minska ett annat lands självbestämmande ökar risken för framtida rysk aggressivitet.

ANNONS

Dessutom lär den kinesiska diktaturen dra samma slutsatser om gränserna för den demokratiska världens stöd för ett angripet land och trappa upp hoten gentemot Taiwan och sina grannar. Så med Mikael Wiehes ord: Är det verkligen fred vi vill ha till varje tänkbart pris? Ukrainarnas svar är alltjämt nej.

Niclas Kuoppa

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS