Bilen och vägtrafiken borde vara i fokus för diskussionen om framtidens resande, tycker insändarskribenterna.
Bilen och vägtrafiken borde vara i fokus för diskussionen om framtidens resande, tycker insändarskribenterna. Bild: Jonatan Gernes

Framtidens resande är med bil – rusta upp vägarna nu

Det är dags att vända utvecklingen och styra in på rätt väg, skriver representanter för Kungliga Automobil Klubben.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Den som med jämna mellanrum är ute och kör på vägarna runtom i landet vet att standarden på dem ofta är allt annat än bra. Det är hög tid att vända utvecklingen.

Kungliga Automobil Klubben (KAK) hade hoppats att det nya förslaget till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033 skulle utgöra en vändpunkt. Men tvärtom, enligt Trafikverkets egna beräkningar kommer kvaliteten på det svenska vägnätet att ytterligare försämras under planperioden.

Nästan åtta av tio resor sker med bil och nio av tio resor sker på väg i dagsläget. Som jämförelse kan nämnas att tåget står för cirka åtta procent. Det är alltså bilen och vägtrafiken som borde vara i fokus för diskussionen om framtidens resande.

ANNONS

LÄS MER:Trafikverket satsar i norr – många projekt försenas

Men i planförslaget läggs bara 243 miljarder kronor på vägnätet att jämföra med de 399 miljarder som går till järnvägen. En ganska skev prioritering med andra ord. Givetvis behöver järnvägen också resurser.

Vi menar att det är dags för en verklighetsanpassning av infrastruktursatsningarna:

• Resursramen bör förstärkas så att den matchar de behov av underhåll och investeringar som finns i transportinfrastrukturen.

• Pengarna bör också följa hur svenskarna faktiskt reser och då måste vägarna prioriteras på ett tydligare sätt.

• Planeringen måste utgå ifrån de prognoser som finns om ökad trafik.

Bilismen går en ljus framtid till mötes där trafiken blir allt säkrare och utsläppen minskar. I det läget måste staten svara upp och ordna med en väl fungerande infrastruktur. Det är dags att vända utvecklingen och styra in på rätt väg.

Anders Ericson, generalsekreterare, KAK

Anders Ydstedt, ordförande

LÄS MER:Bygg ut vägnätet – för att rädda liv och skapa arbeten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS