Jag har själv haft tre fina graviditeter och förlossningar men de avslutades med två tång- och en sugklocksförlossning. Jag är inte säker på att allt gått väl om jag inte varit på en förlossningsavdelning, skriver insändarskribenten.
Jag har själv haft tre fina graviditeter och förlossningar men de avslutades med två tång- och en sugklocksförlossning. Jag är inte säker på att allt gått väl om jag inte varit på en förlossningsavdelning, skriver insändarskribenten. Bild: Christine Olsson/TT

Förlossningar kan bli farliga även vid normala graviditeter

Jag vågar påstå att ett bb utan läkare och ingen operations- och narkosavdelning är ett stort kliv bakåt, skriver Birgitta.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Det var med stor förvåning och viss förskräckelse jag läste om att ett privat bb startas i Göteborg i januari. Jag har arbetat som barnmorska i fyrtio år och har väldigt svårt att förstå denna som jag kallar tillbakagång. Under första delen av förra århundradet var hemförlossningar det normala. När sjukhusen öppnade upp för förlossnings - och bb-avdelningar födde och vilade kvinnor tacksamma för den vården.

Jag vågar påstå att ett bb utan läkare och ingen operations- och narkosavdelning är ett stort kliv bakåt. Man säger vad jag förstår att endast kvinnor med normal graviditet ska föda på detta privata BB.

ANNONS

Jag har varit med vid många tillfällen på förlossningsavdelning då det uppstått urakuta situationer fastän allt verkat normalt nästan ända fram till förlossningen. Ett exempel är framfallen navelsträng och dåliga hjärtljud hos barnet - vad gör ni på detta bb utan operationsavdelning och personal? Det händer inte ofta, men det händer.

Jag har själv haft tre fina graviditeter och förlossningar men de avslutades med två tång- och en sugklocksförlossning. Jag är inte säker på att allt gått väl om jag inte varit på en förlossningsavdelning.

Jag har arbetat ett tiotal år i ett afrikanskt land och mödrarna vallfärdade till våra bb-mottagningar för att få god och säker vård.

Önskar så innerligt att man tänker till ytterligare några varv innan det är för sent.

Varför inte istället satsa på vistelse på en eftervårdsavdelning några dagar där familjerna i lugn och ro kan få den hjälp de önskar för att komma igång med amning och föräldraskap.

Birgitta

ANNONS