Våga tänk om nu Göteborgsvarvet och hjälp oss löpare till snabbare (men säkrare) tider – det blir roligare så, skriver signaturen ”Inget rekord i år”.
Våga tänk om nu Göteborgsvarvet och hjälp oss löpare till snabbare (men säkrare) tider – det blir roligare så, skriver signaturen ”Inget rekord i år”. Bild: Mia Höglund

Fria ord: Flytta starten till en svalare tidpunkt, Göteborgsvarvet!

Med erfarenhet av att det år efter år är ett stort antal deltagare som behöver sjukvård och det faktum att årets tävlingsläkare till och med i startfållan skanderar att alla ska ta det lugnt på grund av värmen är det närmast obegripligt att ingen tänker tanken att det kan vara rimligt, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Nog har många av oss upplevt en tämligen sval midsommar med snålblåst och duggregn … men är det någon gång man kan lita på vädret så är det på Göteborgsvarvet!

Årets varv bjöd inte bara på traditionsenlig sommarvärme utan snarast ett riktigt värmeslag i dubbel bemärkelse. 46 kollapser och 2 hjärtstopp blev den medicinska slutsumman enligt lördagens GP. 23 löpare fick vård på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, alla på grund av värmen, och flera av dem bedömdes allvarligt sjuka.

Samtidigt har vi alla i år också läst om hur sjukvården i VGR, och inte minst Sahlgrenska, skall spara pengar – mycket pengar. Operationer skjuts upp, behandlingskontroller och nybesök flyttas fram och personalen uppmanas ”hitta nya arbetssätt för att arbeta effektivare”. Göteborgsvarvet ligger i framkant när det gäller arrangemang, logistik och inte minst i att skapa ett attraktivt event för båda löpare och publik.

ANNONS

Hur vore det om man släppte starttiden klockan 13, lärde lite av övriga stora lopp i Europa, och flyttade fram starten till en något svalare tidpunkt och temperatur? Med erfarenhet av att det år efter år är ett stort antal deltagare som behöver sjukvård och det faktum att årets tävlingsläkare till och med i startfållan skanderar att alla ska ta det lugnt på grund av värmen är det närmast obegripligt att ingen tänker tanken att det kan vara rimligt, medicinsk indicerat och helt självklart att flytta fram starten några timmar. Löpare som vill springa kommer delta ändå, publik som vill heja fram löpare kan nog masa sig ut klockan 09 som i alla andra städer och evenemangsstaden Göteborg sörjer nog knappast ett par extra hotellgäster som behöver övernatta dagen före loppet.

Visst är det många deltagare på Göteborgsvarvet men låt oss minnas att över 70 000 människor såg Håkan Hellström på Ullevi så nog rymmer vår stad ett par löpare också. Om inte av hänsyn till publik och löpare så vore det solidariskt mot alla våra medborgare som behöver vårdens resurser av andra skäl, och mot vårdpersonalen som snart slår knut på sig själva i effektiviseringsprocessen. Vi behöver fler händer – inte fler patienter som kunde sluppit uppsöka vården. Våga tänk om nu Göteborgsvarvet och hjälp oss löpare till snabbare (men säkrare) tider – det blir roligare så!

ANNONS

Inget rekord i år

ANNONS