"Du som är kommunikatör i offentlig sektor – känn dig trygg i ditt värde”, skriver insändarskribenterna.
"Du som är kommunikatör i offentlig sektor – känn dig trygg i ditt värde”, skriver insändarskribenterna. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Få verkar förstå hur viktigt det är med kommunikatörer

Just nu ondgör sig många över kommunikatörer i offentlig sektor, skriver Anna Troberg och DIK-styrelsen i Göteborg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Just nu ondgör sig många över kommunikatörer i offentlig sektor. En hel yrkesgrupp pekas i både press och på sociala medier ut som onödiga, dyra, för många. ”Vi måste minska kostnaderna för kommunikation” säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Den sortens retorik utgår från att någon ska bort. Men varför ställa kommunala yrken mot varandra som alla behövs och har viktiga funktioner i välfärden?

Kommunikation i offentlig sektor är aldrig ett mål i sig. Den finns för att kommunens tjänster finns. Kommunikatörens roll är att stötta verksamheter i deras kommunikation och att du ska få viktig information på det sätt som fungerar för dig. Det är en grundförutsättning i en demokrati.

ANNONS

I dagens digitala samhälle ställs stora krav på att information ska vara begriplig och tillgänglig. Men i den offentliga debatten ses de som arbetar med just detta som ett hot mot välfärden.

Kommunikatörerna är en viktig kugge i det demokratiska samhället.

Bara i Göteborg finns över en halv miljon människor med behov av exempelvis äldreomsorg, förskola, fritidsaktiviteter och olika stödinsatser. Som behöver veta hur de kan nyttja kommunens service. Denna information hittar inte fram till den som behöver den på eget bevåg. Den skapas efter vad olika målgrupper behöver veta, förpackas och tillgängliggörs av kommunala kommunikatörer. Kommunikatörer arbetar också med den interna kommunikationen genom att stötta andra i att kommunicera tydligt och effektivt.

Kommunikatörerna är en viktig kugge i det demokratiska samhället. Men de brottas med allt snävare budgetar, en ifrågasatt yrkeskompetens och andra problem kopplade till samhällets ökade polarisering och hårda debattklimat.

Du som är kommunikatör i offentlig sektor – känn dig trygg i ditt värde. Din kompetens och ditt arbete skapar förutsättningar för de kommunala verksamheterna.

DIK-styrelsen i Göteborg samt Anna Troberg förbundsordförande DIK, facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor

LÄS MER:Kommunikatörer får höra att de är totalt meningslösa

LÄS MER:Dumpa kommunikatörerna i stället för våra förskolor

LÄS MER:Kommunikatörerna i fara när staden ska spara

ANNONS