Det är märkligt att regeringen talar om höjda skatter för att finansiera försvaret, tycker insändarskribenten.
Det är märkligt att regeringen talar om höjda skatter för att finansiera försvaret, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Försvaret kan stärkas utan höjda skatter

För att finansiera försvaret och all offentlig service krävs skatter som inte försämrar vår konkurrenskraft, skriver Pontus Angland.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

En av de mest grundläggande anledningarna till att medborgarna betalar skatt är att staten ska garantera vår säkerhet. Den inre i form av ordningsmakt och den yttre som militärt försvar. För att kunna betala skatt behövs först och främst något att beskatta, ett kassaflöde, vilket kräver goda förutsättningar för företagande, investeringar och jobb. Lyckas man inte med det så är något fel.

Därför blir det märkligt när regeringen nu börjar tala om höjda skatter för att finansiera försvaret. Idén om en ”beredskapsskatt” har kastats fram, utan att man tydligt förklarat vad det skulle innebära.

LÄS MER:Sverige ska bygga ett starkt folkförsvar – så kan det bli

Det finns en anledning till att Sverige avskaffade förmögenhetsskatten till slut. Investeringar och företagande drevs på flykt från landet, vilket försvagade Sveriges konkurrenskraft och minskade det samlade välståndet. Förmögenhetsskatt är ett mycket destruktivt sätt att beskatta befolkningen.

ANNONS

När den senaste tillfälliga värnskatten avskaffades kunde man konstatera att skatteintäkterna från inkomster som träffades av värnskatten nu ökat, trots att skattesatsen sänkts.

LÄS MER:Bantade bidrag bättre än beredskapsskatt

När ska Socialdemokraterna lära sig att skatt på inkomster från arbete får samma effekt som skatt på rusdrycker? Det minskar efterfrågan. Jag förutsätter att de lär ut detta även på Handelshögskolan i Stockholm, varför man bör se Magdalena Anderssons utspel som populism.

För att finansiera försvaret och all offentlig service krävs skatter som inte försämrar vår konkurrenskraft och skapar långsiktiga och hållbara förutsättningar för jobb och företagande. Då måste staten prioritera bland sina utgifter i stället för att höja skatten.

Pontus Angland

LÄS MER:Försvarsmakten om ryska flygplanen: ”Inte ökad hotbild”

LÄS MER:Svenskarna är mest för satsningar på försvaret

ANNONS