Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara de närmaste får säga ”du” till kronprinsessan, anser insändarskribenten.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bara de närmaste får säga ”du” till kronprinsessan, anser insändarskribenten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Förskräckligt att säga ”du” till prinsessan

Firandet av Kronprinsessan blev alldeles förstört av alla som sade ”du” till kronprinsessan, anser Henrik Scheutz.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Det borde vara angenämt att se firandet av Kronprinsessan Victoria, men nästan varje år blir jag förskräckt över att någon eller några får för sig att dua henne. Denna gång var det först en väldigt ung artist som utbrast: "Asså du, grattis på födelsedagen!" Programledaren kommenterade och sa: "Ett fint personligt grattis." Jag tycker verkligen inte att man kan försvara det med artistens låga ålder, även en 12-åring bör inse att man inte duar kungligheter.

Sedan var det Petra Marklund som sade: "därför blir det här en present till dig." Även några personer på en strutsfarm i Dalarna som sade "Vi skulle vilja önska dig...". Det är obegripligt hur man kan komma på tanken att dua kungligheter, att sjunka så djupt i respektlöshet. Givetvis är det endast de allra närmaste som kan göra det. Övriga tilltalar henne förstås "kronprinsessan" eller "ers Kungliga Höghet". Jag hoppas sannerligen att vi slipper detta i fortsättningen.

Henrik Scheutz