Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det. Bild: Jessica Gow / TT
Bild: Jessica Gow / TT

Experter vet bäst

Den självutnämnde allvetaren som ropar högst och påstår sig vara mest påläst, sannolikt har fel och vet minst i ämnet, skriver David Lijeros.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Forskare frågade 2 000 vuxna om hur mycket de tror sig veta om genmodifierade livsmedel (GP 13/1-19). Därefter testades deras faktiska kunskap om genetik, men också om vetenskap i allmänhet.

Resultatet visade att de som vara starkast emot till GMO skattade sina egna kunskaper högre än andra, men fick sämst resultat i de faktiska kunskapstesterna.

”Extrema åsikter härstammar ofta från människor som tror sig förstå komplexa ämnen bättre än vad de i själva verket gör”, blev slutsatsen av forskarna.

Så därför ska vi alltid ha i minnet – den självutnämnde allvetaren som ropar högst och påstår sig vara mest påläst, sannolikt har fel och vet minst i ämnet. Lyssna istället på de riktiga experterna, de seriösa forskarna och de som faktiskt vet något.

David Liljeros